maanantai 19. lokakuuta 2020

Cosplayasujen käyttöiän pidentäminen

Sellaiset teemat kuten ekologisuus, kestävä kehitys, pikamuoti ja vaatehuolto ovat olleet pinnalla viimeiset pari vuotta, joten ajattelin kantaa korteni kekoon juttelemalla aiheesta cosplayasujen käyttöiän pidentäminen! Tämä verrattain vähän puhuttu aihe on tärkeässä asemassa mitä tulee cosplayasujen laatuun ja käyttömukavuuteen.

Suurin piirtein kaikki tietävät, ettei cosplay ole kovin ekologinen harrastus. Pukujen tekoon käytetään aikaa, rahaa ja resursseja, mutta valmista asua käytetään yleensä max. 10 kertaa riippuen harrastajasta. Vanhat puvut heitetään pois niiden ollessa vanhoja ja huonosti tehtyjä. Hiki- ja muut tahrat ovat pilanneet puvun sellaiseen kuntoon, että asua ei saa samaan kuntoon kuin uutena keltaisten läikkien vilkkuessa kainaloista useista pesuista huolimatta. Huilailee kirjoitti aiheesta hyvin omassa blogissaan, käykää lukemassa jos ette ole jo!

Kamui on myös tehnyt aiheesta videon

Miten cosplayasujen käyttöikää voi siis pidentää?
Toki yksinkertaisimmillaan vastaus on, että käytä pukusi ns. loppuun asti eli mahdollisimman monta kertaa. Tätä vaikeuttaa se, että cosplay on harrastuksena luonteeltaan hyvin kertakäyttöinen koska kiinnostukset eri sarjoja kohtaan vaihtelevat ja harrastajien taitotaso eroaa toisistaan melkoisesti. Monien käsityötaito karttuu vasta cosseja tehdessä eli ensimmäiset itsetehdyt puvut tuskin ovat enää sellaisia, mitä haluaa päälleen pukea kun taidot kehittyvät. Myös kehon koon muuttuminen on sellainen asia, joka estää käyttämästä samaa pukua vuodesta toiseen esim. jos on aloittanut nuorena niin luonnollisesti vanhempana kasvaa suuntaan jos toiseen eikä nuorempana tehty puku istu. 

Olen kuitenkin kerännyt alle vinkkejä ja omakohtaisia kokemuksia ja tapoja, joiden olen huomannut (tai tajunnut ylipäätään) saamaan minut pukemaan asun useampaan kertaan. Tarkoituksena ei ole moralisoida vaan enemmänkin antaa uusia näkökulmia cossien suunnitteluun ja käyttöön.

Etukäteen suunnittelu

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanoo vanha sanonta ja se pätee myös cosplayssa. Olen huomannut, että omalla kohdallani jo hahmovalinnoissa voi pidentää puvun käyttöikää: jos olen pitänyt hahmosta jo kauan, haluan käyttää cossia usein koska hahmoon ja pukuun on ollut tunneside pitkään. Olen sitä tyyppiä, jolla samat hahmot heiluu vuodesta toiseen suunnitelmakansiossa ja hyvin harvoin lisään sinne uusia cossi-ideoita, joten pitkäaikaiset haaveet syntyvät siellä luonnostaan. Cossaan harvemmin uusista kausianimeista tai hetken pinnalla olleista ilmiöistä ja se ehkäisee cosplayn kertakäyttökulttuuria, jossa ollakseen internetin aallonharjalla tehdään puolivillaisesti jokin trendikäs hahmo for the memes-tyyppisesti. 

Valmista cossit pesunkestäviksi. Tunkkaisia ja haisevia pukuja on inhottava käyttää, ja siksi niitä kannattaa pestä kuten käyttövaatteita. Monet ovat varmasti liimanneet kuumaliimalla tai vastaavalla pieniä härpäkkeitä cosseihin, eikä niiden takia pukua voi enää pestä ilman koristeiden irroittamista. Suosittelen pohtimaan muita kiinnitystapoja: voisiko tilpehöörit laittaa kiinni esim. neppareilla tai tarranauhalla? Kestääkö kaikki samassa vaatteessa olevat kankaat pesua? Onko koristeita mahdollista ommella pienin pistoin käsin, jotta niiden irroittaminen onnistuu pesua tai korjausta varten? Irroitettavien osien tekeminen mahdollistaa myös helpomman korjauksen: rikki mennyt härpäke cossissa on helpompi korjata tai jopa valmistaa uudestaan, jos se on kiinnitetty sillä tarranauhalla kuin että se olisi liimattu kuumaliimalla kiinni (josta jäisi rumat jäljet irroituksen jälkeen.) 

Peruukeissa voi myös käyttää samantyylistä logiikkaa: onko kampaus purettavissa ja uudelleenkäytettävissä pesun jälkeen? Voiko hahmolla olevan tupsun tehdä irroitettavaksi, jotta peruukki sopii myös muille hahmoille ilman kampauksen purkamista? Pinneillä ja ponnareilla saa myös yllättävän paljon "hämättyä" esim. peruukin pituutta tai otsatukan muotoa ilman leikkaamista tai useampaa peruukkia. Myös erilaisen klipsisysteemit ja irtohiuslisäkkeet mahdollistavat saman peruukin käytön useissa eri cosseissa.

Sama peruukki, saparot klipseillä

Aluskerrasto

Jo keskiajalla on käytetty varsinaisten pukujen alla erilaisia aluspukuja, kuten mekkoja ja paitoja, suojaamaan päällimateriaalia hieltä ja muulta lialta. Silloin päällisvaatteita ei pesty kankaiden ja materiaalien ollessa liian hienoja ja ei pesua kestäviä. Tämähän kuulostaa ihan cosplaylta! Siksi erilaiset alusvaatteet ja muut kerrastot tulevat nykyajassakin tarpeeseen, vaikka peruselämässä sellaisia ei ole tarvittu pitkään aikaan kun kaikki on ollut pesunkestävää.
Keskiajalla suosittu mekkomainen ratkaisu ei oikein sovi kaikkiin cosseihin. Nykyajan vastine tälle on esim. ihan tavallinen toppi tai lyhythihainen paita ja shortsit. Suosin värien puolesta skaalaa valkoinen-musta-nude/oma ihonväri, koska ne sopivat lähes jokaisen cossin kanssa (aluskerrasto ei silloin vilku niin helposti esiin). Materiaalin puolesta perus trikoo ja luonnonmateriaalit ovat palvelleet minua hyvin, tärkeintä että aluskerrasto on mukava päällä sekä helposti pestävä eikä näy tai paista läpi cossista.

Mulla on lähes aina tällainen setti cossin alla, sen ei tarvitse olla mitenkään ihmeellinen!

Tiesitkö, että on olemassa vaatteisiin kiinnitettäviä hikilappuja? Niitä saa monesta eri liikkeestä liimattavina ja ommeltavina sekä niitä voi valmistaa toki myös itse (mieluiten kankaasta, joka kestää hyvin pesua). Otathan huomioon, että pellava imee helposti hikeä: keltaista tahraa on hyvin vaikea saada siitä jälkikäteen pois.


Säilytys ja huolto

Peruukkien säilytys peruukkipusseissa on oletettavaa, kun peruukit niissä useimmiten saapuvat postissa toiselta puolelta maapalloa. Suurin osa taitaa myös säilyttää pitkiä peruukkeja letillä tai jollain muulla tavalla kiinnitettynä. Letti kannattaa pitää mahdollisimman löysänä, sillä kireä letti tekee luonnollisesti laineet kuituun ja aiheuttaa ylimääräistä suoristamista ja stailaamista, joka taas kuluttaa peruukkia ja sen käyttöikä lyhenee.

Ylipäätään kampaukset kannattaa purkaa tasaisin väliajoin, että peruukit voi pestä. Peruukki kannattaa edes huuhdella jokaisen tai joka toisen käyttökerran jälkeen ja pestä saippualla tai muulla vastaavalla säännöllisesti, varsinkin jos peruukkia käyttää usein vaikka arkena. "Miksi muka pesisin peruukkia, kun siinä ei ole selkeitä tahroja?" voisi joku kysyä. Siksi, että conissa tai arkena päänahka ja erityisesti otsa, johon peruukin hiusraja osuu, hikoilee hurjasti päivän aikana. Hien haju sekä kosteus jäävät peruukkiin muhimaan ja pahimmillaan ainakin minä olen törmännyt kauhutarinoihin, jossa peruukki on ollut homeessa kosteuden takia. Hien myös näkee mikäli omistaa styroksisia peruukkipäitä: laitoin kerran conin jälkeen peruukin suoraan peruukkipäähän koska halusin että kampaus säilyy. Peruukki hengaili päässä jonkun aikaa ja kun otin sen pois, otsassa oli kellertävä raita. Pesin peruukin aika nopeasti sen jälkeen :D 

Tästä näkee hyvin pään alueet, mitkä keräävät hikeä

Yksi keino ehkäistä hien päätymistä peruukkiin on peruukkipanta, jonka tulee hiusrajalla otsan ja peruukin väliin. Kankaasta tehtyä pantaa on kätevämpi pestä, koska sen kuivuminen viel vähemmän tilaa ja voi laittaa vaikka pyykkilautalle roikkumaan. Samaan hökötykseen saa myös peruukkit klipseillä kiinni, jolloin peruukkia on miellyttävämpi käyttää kun se ei valu joka suuntaan ja omat hiukset alla eivät koe niin paljoa rasitusta. 

Peruukit kannattaa pestä muutenkin kuin hien takia: vuosia vanhoja lakkajäämiä on haastavaa saada täysin pois. Eihän kukaan jätä omiin hiuksiinsa lojumaan lakkaa viikkokausiksi, vaan se pestää mahdollisimman pian pois. Peruukkien säilytys peruukkipäissä huoneessa, missä vietetään paljon aikaa altistaa peruukin pölyyntymiselle, ja sitä on myös inhottavaa pestä pois jälkikäteen. 

Tällaisella mömmöllä olen itse saanut hyvin vanhat lakat pestyä pois! Ilmoittakaa, jos haluatte tutoriaalin aiheesta :D

Suosittelen säilyttämään cosseja pukupusseissa, mikäli tilaa vain on. Rekissä säilyttäminen on myös hyvä vaihtoehto, niin ryppyjä ei synny niin usein kuin kaapissa taitettuna. Huono puoli rekissä on, että käyttämätön vaate tuppaa pölyyntymään, ellei sitä juurikin käytä tai ota pois rekistä ja puistele tasaisin väliajoin. 

Varmaan itsestäänselvää, että tahra kannattaa poistaa heti kun se on ilmestynyt vaatteeseen. Tämä ei ole kuitenkaan aina mahdollista, koska esimerkiksi Metsähallissa ei ainakaan viime näkemän ole ollut pesukonetta tai muuta pesumahdollisuutta lihapullakastiketahran poistamiseksi. Yllättävän usein (materiaalista riippuen) kuitenkin jo pelkkä vedellä huuhtelu auttaa mm. hien hajun poistoon (kunnon pesun lisäksi) ja pinttymisen ehkäisemiseksi, eli vaikka hotellihuoneessa tai majapaikassa kannattaa tunkkainen puku käyttää lavuaarin kautta ja jättää kuivumaan yöksi. 
 
Kengät keräävät herkästi pölyä, jos ne jättää johonkin lattialle lojumaan. Säilytän tästä syystä cossikenkäni muovipusseissa nimettyinä, jotta löydän ne helposti kun puen jonkin vanhan cossin. Tosin tässäkin on tullut tehtyä mokia: säilytin vetoketjullisia, nahkamaalilla maalattuja nahkasaappaita muovipussissa. Kun otin ne käyttöön seuraavan kerran, oli maali lohkeillut kengän kärjestä enkä kerennyt maalaamaan niitä uudestaan ennen käyttöä. Tästä opin pitämään (ainakin kyseisissä kengissä) muovipusseja kärjissä, jotta muoto säilyy tulevia kertoja ajatellen. Saman asian ajaa myös sanomalehti tai vaikka kangaspala mytättynä.

Inhottava ruttu kengänkärjessä ;__;

Pukujen kunto kannattaa tarkistaa viikko tai pari ennen conia, että mahdolliset korjaukset ja siistimiset ehtii tehdä ajoissa ja hyvin. Kummasti laskee cossin käyttäkertojen määrä, kun haluaa pistää jonkun vanhan pukunsa päälle (ja asiasta päättää noin päivä ennen conia) ja siinä olikin jotain virheitä tai sotkua, jota ei enää ehdi korjaamaan ennen conia ja puku jää kotiin nököttämään.
On myös hyvä cossia pitäessään kirjata ylös esim. kännykän muistioon, mikäli puvun kanssa on jotain ongelmia sen käytön yhteydessä, mm. kengät sattuvat, peruukki valuu, paita istuu huonosti tms. Näihin ongelmiin on helpompi palata conin jälkeen kun ne on kirjannut ylös ja korjata puku niin, että sen käyttäminen ensi kerralla olisi miellyttävämpää. Esimerkiksi jos kengät sattuivat siellä conissa, hanki uudet kengät tilalle/kehitä parempi ratkaisu shoecovereille tai miten nyt ongelman voikaan ratkaista. 

Myy vanhat (hyväkuntoiset) puvut ja kierrätä

Suurin osa (suomalaisista) cossaajista taitaakin jo kierrättää vanhoista puvuistaan uudelleenkäytettävät osat, kuten napit, vetoketjut, suuret kangasmäärät, nepparit, kengät jne. Itse saatan säästää myös erikoisimmat materiaalit, jos sitä on tarpeeksi paljon että saa tehtyä vaikka taskun tai silmälapun. Toki pitää sen verran katsoa säilytettävien tavaroiden perään, ettei ala ihan jokaista tavaraa hoardaamaan koska lopulta tavaraa, "jolle tulee joskus varmasti käyttöä", on niin paljon ettei muista, mitä kaikkea tavaraa sitä edes omistaa eikä niitä ainakaan tule käytettyä. 

Näille kaikille huovanpalasille on varmasti käyttöä joskus!

Passeli tapa vähentää cosplayn ympäristökuormitusta on pukujen myyminen eteenpäin kirppiksillä. Harmittavan moni, myös minä mukaanlukien, ei myy omia vanhoja pukujaan vaan heittää ne roskiin kun puku ei enää kiinnosta tai sitä ei ole mukava pitää päällä (koska se on vanha ja tehty huonosti). Suomessa itsetehtyjen pukujen laatu on kuitenkin suhteellisen korkea, joten kannustaisin ehdottomasti myymään eteenpäin, mikäli uskoo että kyseisestä sarjasta cossaaminen voisi kiinnostaa toistakin harrastajaa. Siksi cossit kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin, koska kukaan ei halua ostaa conia edeltävänä iltana kuumaliimattua cossia vaikka myisi sitä kahdella eurolla ja tarjoaisi kahvipaketin mukaan.

Peruukkeja on myös helpompi myydä, kun peruukin kampaus on purettu koska jokaisen pää on erilainen, eikä muotoiltu kampaus istu ostajan päähän yhtä hyvin kuin omaan. Toki jos kyseessä on suosittu hahmo jonka kampaus on suhteellisen haastava tehdä, valmiin kampauksen myyminen voi olla kannattavampaa kuin muokkaamaton peruukki.

Siinä olikin sitten kaikki, toivottavasti jotain sai irti vaikka tämän kirjoittaminen tuntui melkoiselta tajunnanvirralta. Aihe on vaikea eikä siihen ole mitään tiettyjä ratkaisuita, mutta jokainen voi omilla toimillaan vaikuttaa jos maailmantuska alkaa painamaan liikaa.
Vaikka cosplay olisikin ympäristön kannalta täysi turhake ja pelkkää kulutusta, se tuo harrastajilleen sisältöä elämään ja luo sosiaalisia tilanteita sekä kontakteja, jotka saattaisivat jäädä muuten saamatta. Elämän mielekkyys on kuitenkin kantava voima yhteiskunnallisessa kontekstissa, eikä mielestäni kannata ajatella liikaa siihen pisteeseen, että maailman mittakaavassa pieni harrastus alkaa ahdistamaan sen aiheuttamien päästöjen vuoksi. 

Ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti