sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kibecon = jonocon

Helloou pitkästä aikaa! Vuotta onkin vierähtänyt jo aika pitkälle ennen tämän vuoden ensimmäistä postausta. Syinä on ollut perinteisesti kiire ja toki se, että mitään kauhean ihmeellistä ei cosplayrintamalla ole tapahtunut. Nyt pääsee kuitenkin pitkästä aikaa rustaamaan con-postausta! Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen tapahtuma omalla kohdalla tänä vuonna, vaan huhtikuussa käväisin myös Assembyilla cossimammailemassa. Siellä oli oikein kivaa ja oli ihana päästä näkemään cossikisaajien upeita pukuja taas lähietäisyydeltä!

Kibeconiin päätin pistää noita uudemmasta päästä tehtyjä pukuja, Eli Tähkäpää ja Aurora! Tähkiksen tukka onkin tähän mennessä ollut päässä vain kerran photoshootin aikana, joten jännitti että miten selviän sen kanssa kokonaisesta conpäivästä. Aurora pääsi nyt myös ekaa kertaa liveconiin päälle!

Kibeconin cossit, hyvin Disneypainotteista :D 

Fleda oli pitkä lauantaina! Näytänpäs jotenkin tosi nuorelta tässä kuvassa :D 

Pääsin kokeilemaan jälleen jotain uutta con-rintamalla, eli yhdistyspöytäilyä! Kuten monet tietävätkin, olen Pääkaupunkiseutu Cosplay ry:n hallituksessa ja koska tapahtuma on pk-seudulla, pohdimme että siellä voisi yhdistyspöytäillä ja mainostaa toimintaamme uusille kävijöille. Ajattelimme samalla myös vähän kerätä tulevia tapahtumia ja muita juttuja varten kassaamme vähän täytettä. 

Tarjosimme comissioneita sekä kamera/photoshoot-palvelua maksua vastaan ja jälkimmäisen kohdalla saimme yllättyä kovasti, kun meille ilmeni että nuoremmat kävijät eivät ihan tienneet, mitä photoshoot tarkoittaa. Photoshoot-toimintaa conissa verrattiin usein kuvauspalveluun, ja nämähän ovat kaksi aivan eri asiaa! Toki ymmärrettävää, jos ei ole harrastuksen aikana (esim. jos tekee vain cossivideoita TikTokiin) törmännyt koko termiin niin se jää tosi vieraaksi nähdä vain jossain lappusessa, emmekä tajunneet tietenkään pistää mitään esimerkkikuvia photoshooteista. Näin vanhempana harrastajana tämä tuli vaan ihan puskista ja jopa vähän järkytyin, kun itse on harrastanut photoshootteja heti harrastuksen alkupäästä :D 

Ensi kerralla tiedetään kuitenkin paremmin! Tämä oli tietääkseni PKSC ensimmäinen kerta yhdistyspöydillä ja meistäkin vain yksi oli ollut aiemmin sellaisen takana, joten kaikki oli uutta ja yllättävää kuten se, miten moni kävijä tuli kysymään narikan tai jonkin muun coniin liittyvän asian sijaintia. Oli kuitenkin ihan hauskaa, miten monenlaisia kohtaamisia tuli hyvin erityyppisten kävijöiden kanssa: oli söpöjä coni-ensikertalaisia sekä varttuneempia kävijöitä juttelemassa siitä, mitä animea katsoivat 80-luvulla. Kavereiden oli myös helppo löytää mun luokse, kun tiesi että istun koko ajan saman pöydän takana :D 

Nalle Buff pääsi coniin muutaman vuoden tauon jälkeen

Conissa itsessään oli mielestäni hyvin selkeästi nähtävissä cosplayharrastuksen murros kun tulee uusia, nuoria harrastajia joiden harrastus ei ole välttämättä tähän mennessä tapahtunut ollenkaan livenä, vaan somen kautta. Vaikka nuorena en itsekään kulkenut full on cosplay päällä, Kibeconissa oli kuitenkin omaan nuoruuteen verrattuna rutkasti enemmän kaappicosseja, puolikkaita cosseja tai pelkkä hahmon peruukki päässä. Tämä ei toki ole huono asia, mutta kiinnitin heti huomiota kun astuin sisään ensimmäisen kerran.

Trendinä oli myös äärimmilleen krepatut peruukit sekä drag-inspiroitunut (?) meikki, riippumatta siitä mitä hahmoa cossasi. En ihan tiedä, mitä mieltä olla tästä. Toisaalta kivaa, että kukin toteuttaa tätä harrastusta omalla tavallaan, mutta toisaalta itselle mielekkäintä harrastuksessa on näyttää niin pitkälle cossattavalta hahmolta kuin mahdollista ja tehdä melko vähän mitään omia muutoksia designiin, ellei se ole perusteltu hyvin. Mutta nämäkin on toki vain preferenssejä ja omia mieltymyksiäni, jokainen harrastaa kuitenkin (pääosin) itseään varten, eikä mielipiteitäni kannata missään nimessä ottaa minään totuutena :D 

Jännä sivuhuomio myös siitä, miten tosi moni nuori lausui japanilaisia nimiä enkkuaksentilla, esim. Levi Ackerman oli monen suussa Livai Ackerman. Mistähän tämäkin johtuu, sitä en tiedä. Ehkä somessa törmätään enkkudubattuihin pätkiin animesta tai animea katsotaan enemmän enkkudubeilla nuorempien keskuudessa? 

Kibeconissa toistui myös se mihin koitin valmistautua henkisesti etukäteen: paikka oli aivan ääriään myöten tupaten täynnä, ulospääsyä piti jonottaa, vessaan piti jonottaa, taidekujan sisäänpääsyä piti jonottaa ja siellä piti jonottaa päästäkseen haluamalleen pöydälle, portaissa piti jonottaa, kaikkialle piti jonottaa. Todellinen jonocon siis. 

Fiilikseni kun oli kova tarve päästä vessaan ja näin vessan jonon

Tämä oli isona ongelmana jo aikaisemmissa Kibeconeissa, nyt erityisesti kun coneja ei ole ollut ja uusia harrastajia oli innokkaana rynnimässä ekaan coniinsa. Sisäilma oli myös todella heikko ylemmissä kerroksissa tämän takia. Laskin vähän sen varaan, että lämmin toukokuinen sää olisi houkutellut kävijöitä myös ulkosalle. Niin onneksi  houkuttelikin, mutta kapasiteetti ei edes ulkona riittänyt tälle väkimäärälle. Taidekuja jouduttiin rymsteeraamaan uusiksi sunnuntaina eikä edes Hanami samana päivänä auttanut, saati Musicon Mikkelissä. Sellon kirjasto olisi con-paikka oikein hyvä, jos tapahtuma olisi yhtään pienemmällä paikkakunnalla kuin pk-seudulla hyvin saavutettavassa ja keskeisessä kirjastossa.


Kaiken kaikkiaan Kibecon oli ongelmista huolimatta omalla kohdalla kiva tuulahdus hektisen kevään keskelle ja muistutus siitä, miten kivaa coneissa on käydä (vaikka joutuukin jonottamaan) ja olla muiden cossaajien kanssa samassa tilassa. Vaikka olenkin päässyt cossaamaan tätä ennen pandemian aikana muiden kanssa erinäisissä tapahtumissa muutamaan otteeseen, ne eivät ole olleet lähelläkään tällaista määrää harrastajia saman katon alla. Ehkä tässä oli pehmeämpi lasku sitten Desuconiin, jossa onkin taas mammailua tiedossa sekä uutta cosplaypukuakin, jos saan sen ajoissa valmiiksi....!

Ensi kertaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti