lauantai 4. marraskuuta 2023

Shumicon-hulinat 2023

 Noniin, nyt vihdoin kerkeän istuutua aloilleni ja perkaamaan kaikkia blogipostausideoita, joita tänne on ollut ajatus tuutata, mutta sattuneista syistä niiden kirjoittaminen on venähtänyt ties miten pitkälle. Olen tosiaan valmistumassa amkista nyt joulukuussa ja final boss, eli opinnäytetyö, on kuumotellut koko tämän vuoden ajan niskassa. Palautuspäivä osuikin aika ikävästi limittäin Shumiconin kanssa, jonka takia blogikin on elellyt hiljaiseloa kaikenlaisista tapahtumista huolimatta. 

Mutta se siitä koulusta, palataan parin viikon takaiseen con-viikonloppuun Itiksessä! (๑•̀ㅂ•́)و✧

Pastellinen vastaavabadge ja kaulanauha! 

Eli vihdoin ja viimein Shumicon päästiin pitämään ihan fyysisenä tapahtumana, tätä on suunniteltu jo vaikka kuinka pitkään ja oli ihan huikeaa nähdä vihdoinkin pitkään ollut idea ihan konkreettisesti. Shumicon oli ensimmäisen kerran striimimuodossa pari vuotta sitten ja sain silloin kevyesti dippailla itseäni cosplayvastaavan saappaisiin, mutta nyt olikin ihan tosi kyseessä. 

Ajattelin kirjoitella täysin uuden tapahtuman cosplayvastaavana olemisesta  (ilman aiempaa kokemusta vastaavuudesta) erillisen postauksensa, jossa käsittelen tarkemmin suunnitteluprosessia sekä tapahtumapaikan tuomia rajoitteita yms. Tässä postauksessa kerron lähinnä Shumiconista tapahtumaviikonlopun ajalta. 
Hh


Oma conini alkoi jo perjantaina klo 9, kun saavuin Stoalle matkalaukun ja kassien kanssa mukanani niin backstagen tavarat kuin oikeastaan kaikki conin opastekyltit tulosteina. Tästä lähti päivä käyntiin kasauksen merkeissä sekä muita vastaavia tavatessa, sillä en suurinta osaa ollut koskaan tavannut livenä, (vastaavien yhteisillä kanavilla on tullut jotain keskusteltua ryhmächateissa). 
Olin käynyt Stoalla pariin otteeseen aiemminkin Shumiconin kokousten merkeissä, joten tila ei ollut täysin vieras. Stoa on tapahtumapaikkana kuitenkin itselleni siinä mielessä melko tuntematon, etten ole koskaan käynyt siellä minkään tapahtuman aikaan.

Backstage on Stoalla kahdessa kerroksessa ja tämän lisäksi melko sokkeloinen, joten perjantaina yritin parhaani mukaan tunnistaa, mistä ovesta pääsy mihinkin samalla, kun järjestelin cosplaytiimini kanssa tavaroita paikoilleen. Stoan backstage on siitä myös erilainen verrattuna muiden con-paikkojen backstageihin, että se on suunniteltu erityisesti teatterikäyttöön. Pukuhuoneita backstagella on yhteensä 6, vessoja 4, suihkuja 4 ja näiden lisäksi myös erillinen keittiötila jääkaappeineen ja mikroineen. Pukuhuoneissa oli myös lukitut kaapit tavaroiden säilömistä varten sekä runsaasti peilejä ja valoja. Varsinaista luksusta siis, vaikka miinuspuolena sokkeloisuus sekä pelottavat kierreportaat, joista kuljetaan kahden kerroksen välillä.

Perjantaina myös katsottiin salissa kisaajien ja tuomareiden paikat lavalla ja palkintojenjako valmiiksi. Tätä oli hankala tehdä etukäteen, koska olin edellisen kerran käynyt salissa tyyliin puoli vuotta aiemmin ja backstagen ollessa harmillisen sokkeloinen, ei kuvista ollut juurikaan apua kun niitä yritti jälkikäteen tulkita. Perjantaina ehdittiin kuitenkin ihan hyvin tsekata kaikki valmiiksi ja ehdin myös tutustumaan muuhun tapahtumapaikkaan Shumicon-versiona. Tässä kohtaa viimeistään alkoi toden teolla jännittää kisapäivä, kun pääsi konkreettisesti käymään paikan päällä tapahtuman kynnyksellä!

Lauantaina olikin jännät paikat, kun heti aamusta stage manager ilmoitti, että ei pääsekään hommiin. Tämä käytännössä tarkoitti sitä, että hyppäsin itse hänen saappaihinsa päivän ajaksi. Tämä ei sinänsä ollut ongelma, sillä olin itse tehnyt kilpailun aikana näytettävän powerpointin, miksannut ja ohjeistanut musiikit, rytmittänyt kilpailun kulun ja tehnyt juontajan kanssa myös juontotekstin yhdessä. Tiesin siis todella hyvin, mitä kilpailun aikana tapahtuu joten ei pitänyt ihan kylmiltään vetää showta.

Lauantain asu

Halusin näinkin pieneen tapahtumaan erillisen henkilön ohjaamaan kisan tekniikkaa, sillä cosplaykilpailun tekniikan hoiti Stoan oma tekniikkahenkilöstö eikä conin puolesta oma henkilö. Vaikka olin luonnollisesti lähettänyt tekniikkatiimille etukäteen teknisen ohjeistuksen ja käynyt heidän kanssaan ylipäätään läpi sähköpostitse cosplaykilpailun kulun, halusin silti varmistua, että kaikki menee niin kuin pitikin, kun henkilökunta ei ollut aiemmin edes nähnyt mitään cosplaykilpailuja. 

Vaikka homma itsessään ei vaatinyt juurikaan perehtymistä, harmillisesti se meni vähän päällekäin muiden hommieni kanssa ennen kilpailua. Sain onneksi delegoitua tehtäviä oman tiimini kesken (vaikka alussa olikin toki vähän säheltämistä, kun en osannut ohjeistaa ihan timanttisesti niitä omia hommiani on the go, mikä nyt olikin ihan oletettavaa). Huomattavasti paremmat lähtökohdat siis kuin taannoisessa Wakamonoconissa, jossa jouduin myös lennosta tekemään ihan muuta kuin olin aluksi ajatellut :D 

Näihin hommiin lukeutui mm. Hall-kilpailijoiden ilmoittautumislomakkeiden täyttö kilpailijan kanssa sekä kuvien ja tietojen siirtäminen tuomarointikansioihin ja kilpailun powerpointtiin.
Hall-scouttauksen aikana olivat väliaikashown lavatreenit, jossa stage managerin olisi pitänyt olla. Onneksi kilpailussa esiintynyt tanssiryhmä Andromed@ oli kokenut ja hyvin itseohjautuva, joten minua ei kauheasti tarvittu lavatreenien aikana, vaan he saivat sovittua tekniikan kanssa asiat suoraan ilman välikäsiä.

Andromed@ oli suunnitellut ihanan Halloween-teemaisen shown!
Kuva @ Nyymix

Olin pyytänyt toista Hall-vänkäriä ottamaan lomakkeiden täytön haltuun, mutta ongelmia ilmeni Mac-läppärini kanssa. Vierasta käyttöjärjestelmää on ymmärrettävästi hieman hankala käyttää lennosta, jos on tottunut Windowsin laitteisiin (esim. @-merkki tehdään eri pikanäppäimillä kuin Windowsissa, mikä hankaloitti kilpailijan sähköpostin laittamista lomakkeeseen).  Tästä syystä olimmekin yhdessä vastaanottamassa kilpailijoita, mikä toisaalta osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä hall-vänkäri pystyi lähtemään kisaajan kanssa pikaiselle backstage-kierrokselle! 

Ongelmia syntyi läppäreiden kanssa muutenkin, sillä netti ei riittänyt yläkertaan asti emmekä millään osanneet käyttää tuomarointia varten lainaan saatua läppäriä :D Tässä oli jälleen kerran hyvä muistutus siitä, että testaa kaikki laitteet läpi ennen h-hetkeä, ettei tarvitse paniikissa keksiä kummallisia hätäratkaisuja. 

Pakko kyllä todeta kun otti vastaan hall-kisaajia, että olipas huikea taso kävijöiden keskuudessa vaikka kyseessä oli ihan uusi ja pienehkö tapahtuma! Monet kisaajista olivat ensimmäistä kertaa kisaamassa ja osalla oli myös ensimmäinen cossi päällä (yksi kisaajista oli näiden lisäksi myös ensimmäistä kertaa conissa, äää ;___;), mahtavaa että olivat kuitenkin uskaltaneet lähteä mukaan kilpailemaan! Tästä mielestäni Hall-kilpailussa on juurikin kyse, eli matalalla kynnyksellä kilpailuun osallistuminen.

Hall-kilpailijat
Kuva @Nyymix

Nyt kun pukukilpailuista on puhe, niin yksi huolenaihe noin viikko ennen tapahtumaa oli se, että Shumin uusi kisaformaatti Freestyle oli vaakalaudalla. Ilmoittautuneita oli muutenkin melko vähän ja luonnollisesti peruutuksia tuli myös, mutta kaikeksi onneksi saimme paikalle minimimäärän kilpailijoita, jotta kilpailussa olisi jotain mieltä vielä. Kisaformaatti oli täysin uusi ja oli ihanaa, miten innoissaan kilpailijat olivat tästä kategoriasta! Pari ilmoittautunutta oli kehittänyt designin täysin tämän kilpailun takia ;__; 

Freestyle-kilpailijat
Kuva @ Nyymix

Päivä kulki tehokkaasti aikataulun mukaisesti kaikesta pienestä sähellyksestä huolimatta ja yleisfiilis oli sekä tuomareiden, kilpailijoiden ja työvoiman suhteen iloinen ja rento, mitä tavoittelinkin. Todella moni backstagen porukasta oli ensimmäistä kertaa tekemässä omaa hommaansa, eli kisaamassa, tuomaroimassa ja cosplayvänkärinä ja siihen nähden meillä meni mielestäni erittäin hyvin! 

Itse kilpailut sujuivat myös todella hyvin, tekniikka ei pätkinyt ja kilpailijat osasivat kulkea lavalla niin kuin olin esittelyssä näyttänyt. Tuomarit myös löysivät paikkansa lavalla palkintojenjaossa, vaikka jatkossa voisin asettaa tuomariston vielä vähän lähemmäksi lavaa. Seurasin siis kisoja headsetti päässä salin reunalta ohjeistaen samalla tekniikkaa siitä milloin slaidi vaihtuu ja että ylipäätään tekniikka toimi niinkuin olin suunnitellut.

Hall-tuomarit lavalla
Kuva @ Nyymix


Hauska sattuma, että mulla oli Yukiconissa 2019 täsmälleen sama cossi päällä ja olin silloin lavalleheittäjänä myös tärkeenä headsetti päässä :D 

Meillä oli kyllä ensimmäiseksi kerraksi aivan timanttinen tiimi, luotin täysin siihen että kaikki sujuu kuten oli ajateltu vaikka tulikin yllättäviä muutoksia! <3 

Mahtava backstagen porukka! Kiitos Yujin, Hanjo, miriria, torucos, Tamameru ja Chiora! <3 

Sunnuntaina omat hommani Shumiconin eteen eivät suinkaan olleet ohitse, vaan pidin myös puheohjelmaa ensikertaa 6 vuoteen! Aiheena oli Cosplayharrastus Suomessa. Myönnettäköön että idea tästä puheohjelmasta syntyi siitä, kun vähän stressasin että onko selkeästi cosplay-harrastuksen ympärille painottuneessa tapahtumassamme tarpeeksi cosplayohjelmaa :D Tein toki ohjelman ihan ajatuksen kanssa enkä vain filleriksi ohjelmakarttaan, sillä halusin tarjota kävijöille laadukasta puheohjelmaa ja ylipäätään kattavan katsauksen harrastuksesta sellaiselle, joka ei välttämättä tiennyt aiheesta sen kummemmin.

Ohjelmakuvaus

Aihe on itselleni varsin tuttu ja 11 vuotta cosplayta harrastaneena ohjelman rakenne ja sisältö syntyivät kuin itsestään. Kävin ohjelmassa läpi, millä kaikilla tavoin Suomessa voi harrastaa cosplayta näin vuonna 2023 muutenkin kuin pukua pitämällä tapahtumissa; cossien photoshoottaaminen, kilpaileminen (pukukilpailut, esityskilpailut, arvokilpailut), näytelmät, CMV:t yms. Kun lähdin pohtimaan ihan paperilla, mitä kaikkea sitä onkaan itse tullut tehtyä tai nähtyä cosplayn parissa, niin en voi muuta sanoa kuin että meillä on kyllä ihan huikea skene olemassa tämän harrastuksen ympärillä suhteessa harrastajien pieneen määrään (kun vertaa isompien maiden skeneihin)! 

Cosplay on vakavaa puuhaa
Kuva @ Jasu

Saliin tuli ihan mukavasti porukkaa kuuntelemaan vaikka luentosali oli melko syrjässä, paikalla oli ihanasti (oletettavasti) perheellisiä ja nuoria eli juuri ohjelman kohderyhmää! Sattumalta eräs sosiaalisen median vaikuttaja oli lapsineen myös paikalla ja hän kysyi ennen ohjelman alkua, että saisiko kuvata pienen pätkän luentoa hänen kaupalliseen yhteistyöhönsä Helsingin kaupungille Shumiconista Instagramiin. Hän mainitsi instajulkaisussaan, että oppi luennolta paljon uutta harrastuksesta ja osaa olla paremmin tukena lapsena uuden harrastuksen parissa, äää! Muutama nuorempi kuuntelija esitti myös kysymyksiä mm. siitä, mistä peruukkeja saa ostettua tai saako cosplaykisoissa osallistua kaverin kanssa :D

Luentoa ei valitettavasti voitu taltioida luentotilan tekniikan vuoksi (kirjastossa ei ollut laitteistoa taltiointia varten), mutta luennon diat ovat katsottavissa täältä. Kaikkiin luennossa oleviin photoshoot-kuviin on kysytty lupa kuvaajalta sekä mallilta, samoin myös esitysten lavakuviin. 

Olen mielestäni rento esiintyjä (varsinkin jos aihe on tuttu) mutta edellisestä coniluennosta on tosiaan 6 vuotta aikaa, joten vähän mietitytti, että mitenhän tämä oikein nyt taas menikään. Yllätyin itsekin, miten luonnollisesti aloin höpöttelemään aiheesta sen enempää katsomatta dioihin (vaikka olin kirjoittanut aika paljon asioita ranskalaisin viivoin niihin). Diat sain täysin valmiiksi vasta samana aamuna cosplaykisakiireiden vuoksi enkä ollut treenannut ohjelman pitoa etukäteen. Tästä huolimatta pysyin aika lailla täydellisesti ohjelma-ajan tunnin mittaisissa puitteissa, eli olin arvioinut diojen määrän juuri sopivaksi, jee! 

Ohjelmani oli aamupäivästä, joten loppupäivän ennen kasauksen alkamista pääsin vihdoin katsomaan myös muuta tapahtumaa. Tai oikeastaan puolet päivästä vietin Green roomissa tekemässä kilpailijoiden ja tuomareiden palautelomakkeita, joita en ollut ehtinyt tehdä aiemmin......:D Pyörähdin tosiaan taidekujilla ja muuallakin tapahtumassa, kävijät olivat aika lailla sellaista kuin oletin Shumiin tulevan, mikä tarkoittaa että tavoitimme oman kohderyhmämme! 

Hauskasti Shumin vastaavien sekä työvoiman keskuudessa villitsi varsinainen kalakuume, kun eräs taidekujailija myi Sacabambaspis-kalasta inspiroituneita avaimenperiä gatcha-koneen kautta pöydällään. Vaivihkaa näitä kaloja alkoi ilmestymään jokaisen Shumi-badgen ympärille ja koska kyseessä oli sattumaa, minkä kalan tarkalleen saa, niin luonnollisesti vaihtokauppaa alettiin käymään saadakseen oman suosikkikalansa. Himoitsen itse vielä liekkipipo-kalaa, mutta silmää iskevä yksilö on myös söpö! 

Kalat lisääntyy

Sellainen oli ensimmäinen fyysinen Shumicon! Kokonaisuutena viikonloppu sujui sekä meidän tekijöiden että kävijöiden mielestä varsin mallikkaasti ensimmäiseksi kerraksi. Ensi kertaa ajatellen osaa luonnollisesti ottaa paremmin huomioon erinäisiä seikkoja, joista aiheutui ylimääräistä säätöä. Esimerkiksi backstagen käytön suunnittelu onnistuu toivottavasti sujuvammin ja paljon aikaisemmassa vaiheessa, nyt on kerran sinne päässyt touhuamaan ja tila tullut tutuksi. Tämä voi vaikuttaa myös tuleviin kilpailuformaatteihin, kun uskaltaa mahdollisesti hyödyntää salin toimintoja ja mahdollisuuksia rohkemmin. 

Loppuvuoden tapahtumien osalta käväisen vielä Cosvisionissa kävijänä (gasp), mutta blogipostauksia olisi ainakin ajatus tahkoa monista aiheista vielä ennen vuoden vaihtumista. 

Ensi kertaan!  ⸜(。˃ ᵕ ˂ )⸝♡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti