sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Katarina WIP

Heti alkuun haluan sanoa, että tämä postaus on aloitettu noin puolitoista vuotta sitten, joten eiköhän ole ole korkea aika saada tämäkin pakettiin :D Eli höpöttelen hieman viime vuonna tekemästäni Katarina-cossista tarkemmin. Toisaalta hyvä että tämä postaus viivästyi, sillä parantelin joitakin osua merkittävästi kesän Nekoconin kisoja varten, joten pystyn tässä samassa postauksessa vertailemaan ensimmäistä ja paranneltua versiota.

Katarina on herttuaperheen tytär pseudo-historiallisessa fantasiamaailmassa. Oli siis aika vapaat kädet sen suhteen, millä tekniikoilla ja mitä kerroksia puvussa voisi olla, kun ei ollut mitään tarkkaa historiallista aikakautta, mitä lähteä tutkimaan. Lähdin vahvasti siluetti edellä miettimään cossin rakenteita ja olikin melkoinen haaste saada pitkäkoipisen animetöttösen asun kaikki yksityiskohdat sopimaan oman kehoni mittasuhteisiin :D 

En alun perin lähtenyt tekemään cossia kisamielessä, joten otin vapauksia myös sen suhteen, mitä referenssikuvia käytin. Eniten otin mallia mangasta, värityksessä yhdistelin mangan värillisiä kuvia sekä animesovitusta. Asu on muuten sama, mutta yksityiskohtia on mangassa olevassa versiossa enemmän ja väritys on animesovitukseen verrattuna tummempi ja murrettu.

Mangassa oleva versio

Animesovitus

Koska haluan tehdä elämästäni hankalaa, päätin tehdä erilaiset hihat kuin värillisissä reffikuvissa. Tämä on hämmentävä case; asu on muuten sama, mutta mangassa parin luvun ajan hihat ovat täysin erilaiset ilman mitään erityisempää syytä. En vieläkään tiedä miksi näin on, mutta tykästyin näihin toisiin hihoihin kuin mitkä asussa normaalisti on. Syynä oli myös se, että asuun kuuluu alun perin hanskat joiden päällä on jotkin rannekorut, joka taas kuulostaa painajaiselta käytännössä esim. conin aikana, jos haluaa selata kännykkää tai tehdä yhtään mitään :D Pitäisi aina ottaa ensiksi ranneke pois ja sitten hanska ja laittaa ne takaisin. Toisessa hihamallissa ei tätä ongelmaa ole, kun hihat voi tehdä esim. irtohihoina.

Mangan spessuhihat

Lähdin ihan ensiksi miettimään ja tekemään aluskerroksia, ennen kuin edes mietin itse cossin osia tai niiden materiaaleja. Alle tuli luonnollisesti vannehame, jotta helmasta tulisi tarpeeksi muhkea. Sattumalta löysin kuvahausta Katarinasta tehdyn figuurin, jossa helma hulmuaa sen verran, että alta paljastuu taivaansininen alushame.

Figuuri reffinä

Innostuin aluskerrosten pohtimisesta todella paljon, sillä löysin samaan aikaan Bella Maen Youtube-kanavan, jossa hän teki Tuhkimon live action-version sinistä tanssiaismekkoa. Ihastuin kovasti siinä olleisiin alushameisiin ja päätin myös pitää hauskaa omien alushameideni kanssa! Päätin muun muuassa, että pyrin käyttämään mahdollisimman vähän vetoketjuja kiinnityksiin. Aiemmin mainitussa Bella Maen videoissa on käytetty runsaasti isohkoja hakasia kiinnityskohtiin ja nappasin sieltä inspiraatiota tähänkin vaiheeseen, eli hameet olivat kiinnitetty hakaskiinnityksillä.
 Otin löyhästi referenssiä tuosta löytämästäni figuurista, lähinnä väreihin ja muuten menin omia polkujani. Tein runsaan helman sinisestä voilé-kankaasta, jonka päässä on sinisestä organzasta tehty kerros. Tästä tuli omalla tavallan todella juhlavan näkönen, mutta sopii tällaiselle arvokkaammalle hahmolle :D 
Valmis alushame

Kun aluskerros oli valmis, lähdin rakentamaan mielessäni asun muita kerroksia. Kyseessä on tyypillinen animepuku, eli päältä päin asu näyttää tavallaan loogiselta, mutta kun lähtee tarkemmin miettimään että miten mikäkin kiinnittyy ja mihin, niin alkaakin syntyä useampia kysymysmerkkejä. Kaikkein helpoin oli luonnollisesti valkoinen helma, sillä siinä ei ollut mitään kummallisuuksia. 

Tummansininen "pyllyviitta" ja "etulärpäke", kuten niitä kutsuin tämän prosessin aikana, taas vaativat jo enemmän miettimistä. Pohdin, olisiko tummansiniset osat kiinteästi toisissaan kiinni helmakerroksen tapaan, mutta valkoisen takin alta pilkistävä tummansininen osa taas viittasi siihen, että vähintään etulärpäke on kiinni jossain yläosassa. 

Vaihtoehto 1

Vaihtoehto 2

Päädyin vaihtoehtoon 2 eli siihen, että etulärpäke on kiinni jonkinlaisessa miehustassa ja isompi sininen takalärpäke, eli pyllyviitta, taas on erikseen miehustaan kiinnitettävä. Miehustassa on takana avoin vetoketju, viitta kiinnitetään miehustaan hakasilla. Vuoritin kaikki osat paitsi valkoisen hameen, jotta asusta tulee ryhdikäs.

Vaaleansinisten kuvioiden sommittelua random ylijäämäkankaalla

Metsästin myös kissojen ja koirien kanssa sopivaa kultaista nauhaa kanttinauhaksi, mutta vastaan osui joko täysin keltaista puuvillanauhaa tai sellasta halvasti kiiltävää kullanväristä nauhaa. Päätin lopulta ostaa valkoista kanttinauhaa ja maalata se kangasväreillä oikean väriseksi. Tuli vähän mieleen kun aikoinaan Lysanderia tehdessä maalailin metritolkulla valkoista nauhaa hopeanväriseksi :D Lysanderista oppineena tiesin, että nauhasta tulee vähän jämäkkä maalaamisen jälkeen ja pinnalle tulee hieman glitterinen pinta. Tämä ei oikeastaan haitannut, sillä nauhan jämäkkyys lisäsi osaltaan myös ryhdikkyyttä ja kanttinauhalla vedetyt osat pysyivät entistä paremmin aloillaan, glitteri sopi myös hahmolle hyvin. Tikkasin nauhan ihan vaan koneella päältä enkä lähtenyt kikkailemaan käsinommellen mitään piilotikkejä, koin että koneella ommeltu look sopi ihan hyvin tähän asuun. 

Palat ja kanttinauha on paikallaan, vuori puuttuu

Lähikuva kanttauksista

Koska asua on korjattu jälkikäteen, parista kohdasta on kaksi eri versiota. Valkoisessa takissa aluksi lähdin vetämään reffistä omia tulkintojani eli tein siniset irtohihat, joiden päällä valkoisen takin puhvihihat lepäävät rennosti, vaikka reffissä hiha näyttää menevän irtohihan alle. Tähän päädyin oikeastaan ajanpuutteen mutta myös asun pukemisen helpottamisen vuoksi, kun ei tarvinnut miettiä että miten iso puhvihiha kiinnittyy tiukkaan irtohihaan. Tästä toisaalta koitui sellainen ongelma (varsinkin photoshootatessa), että kättä nostaessa kyynärpääni tuli harmillisesti esiin. Tämä ei kuitenkaan haitannut niin paljoa, että olisin jaksanut korjata asiaa muuten vaan. 

Irtohihat kiinnittyvät neppareilla

Olen irtohihan kulman kanttaukseen erityisen tyytyväinen!

Kun päätin osallistua Nekoconin pukukisaan, totesin, että nyt tämä ongelma on pakko korjata koska hiha ei nykyisessä muodossa vastaa reffiä täysin. Päädyin sellaiseen ratkaisuun, että ompelin liukkaasta voimistelukankaasta puhvihihoihin pidemmät hihat, jotka ovat sen verran ihonmyötäiset, että kapeat irtohihat mahtuvat niiden päälle. Kangas valikoitui sen vuoksi, että liukas pinta yhdistettynä vuoritettuun irtohihaan oli toimiva kombo ja irtohiha on nopea pukea päälle. Kangas on myös sen verran ohut, että se ei paista irtohihan alta. Valkoinen takki kiinnittyy edestä piilohakasilla.

Takin hakasia

Glow up toteutui myös samaisen takin kultaisissa "salmiakeissa", kuten niitä itse kutsun :D Eli reffikuvassa nuo edessä olevat mötikät. Tein aikamoisella kiireellä Desuun varten nuo ja ovat myös sen näköiset. Tein ne kokonaan softiksesta ja hioin reunat dremelillä sileiksi, mutta kiireessä jouduin hutiloimaan sekä koon, ulkonäön, hiomisen ja maalausjäljen kanssa. Softis oli muuten ihan kiva materiaali, mutta aivan liian heppoinen ja säilytyksen vuoksi oli myös muovautunut kummalliseen muotoon, jonka takia maali oli myös alkanut lohkeilemaan. 

Päätin tehdä uudet versiot myös softiksesta, mutta tällä kertaa laitoin nurjalle puolelle worblaa. En pitänyt aiemman version muodosta, joka noudatti kyllä reffiä, mutta ei vaan toiminut sellaisenaan. Otin siis vapauden tehdä vähän kiinnostavamman muodon salmiakin sisälle. Sanotaanko, että kiire yllätti myös Nekoconin aikaan ja näissäkään hionta eikä maalausjälki ole se täydellisin...:D Mutta muuten on mielestäni ihan pätevät! Ja kummassakin versiossa salmiakit kiinnitetään takkiin neppareilla. 

Vasemmalla uusi, oikealla vanha versio

Salmiakkipaloissa ompelin nepparit kiinni kankaaseen, leikkasin ne irti siitä ja liimasin nurjalle puolelle. En uskaltanu luottaa pelkkään liimaan, siksi tällainen ratkaisu. Nepparin saa myös näin helpommin irti, jos joskus haluan hyödyntää niitä uusiksi toisessa asussa. 

Salmiakit nurjalta puolelta

Takin asettumisessa oli myös pieni istuvuusongelma, jonka korjasin Nekoconin kisaa varten siirtämällä hakasia ja neppareita eri kohtiin (ja mukauttamalla uudet salmiakit siihen kokoon).

Isojen osien lisäksi puvusta löytyy myös paljon kaikkea enemmän tai vähemmän pientä härpäkettä ja asustetta. Takin päälle tulee kauluri ja röyhelökaulus (eli jabot, onko tälla suomenkielistä sanaa sos :D), jotka olivat melko simppelit eikä vaatineet kauheasti päänvaivaa. Kaulurin kohdalla iski sellainen ongelma, että käyttämäni kangas ei ihan riittänytkään siihen ja minun tuurillani Eurokangas oli päättänyt lopettaa kyseisen kangaslaadun toimittamisen haluamassani sävyssä......jouduin siis pitkin hampain tyytymään toiseen kankaaseen, joka oli sävyltään hieman syvemmän sininen, mutta kangas oli muuten hyvin samankaltainen kuin alun perin käyttämäni kangas. Sävyeron huomaa jos tietää asiasta, mutta kaukaa katsottuna ei onneksi kuvista pistä silmään. 

Kaulurin muodon kyhäsin osittain ihan mallailemalla paria kangaspalaa suunnilleen oikeissa kohdissa ja tekemällä niiden pohjalta protokankaasta jonkinlaisen mallikappaleen, jonka pohjalta taas leikkasin oikeasta kankaasta palat. Oli ihan virkistävää vaihtelua vapaamuotoisesti muotoilla itseni päälle kyseitä osaa, kun kaikki aiemmat oli pikkutarkasti kaavoitettu ja testattu useamman proton kautta. 

Kaulurin päällä on röyhelökaulus, jossa hyödynsin samaa kangasta kuin helman vaaleansinisiin kuvioihin. Kangas on kuitenkin sen verran raskasta, että jouduin korvaamaan kankaan käännetyn puolen ohuella puuvillalla, jotta röyhelöstä ei olisi tullut kauhean tönkkö. Röyhelön muodon muotoilin random jämäpaloista, jonka pohjalta leikkasin oikeasta kankaasta palat. Röyhelö kiinnittyy rintakorun lukolla kauluriin.

Röyhelön päälle kuuluu pieni rintakoru, jonka ensimmäinen versio viime vuonna tehtyyn asuun oli vähän sinnepäin oleva valmis rintakoru, jonka vain kasasin ja maalasin. Nekoconin kilpailua varten tein luonnollisesti täysin reffiä vastaavan korun, jonka muotoilin huoneilmassa kuivuvasta massasta. Massa oli todella pehmeää ja hienojakoista, joka sopi hyvin näin pienen esineen työstöön. Toisaalta ainakin tämä muoto vaati sen, että tein ensiksi random palasen pohjaksi, jonka annoin kuivua ja päälle uuden kerroksen, joka taas vastaisi rintakorun oikeaa muotoa. Kun lähdin tekemään muotoa heti ensimmäisestä palasta, massaa oli todella vaikea saada pehmeänä 3D-muotoon ja se lässähti jatkuvasti. 

Massa, jota käytin. Löytyy Hobby Pointista!

Yhtenä isona plussana massalle on tosin sen, että näin puoli vuotta korun tekemisestä massa on edelleen käyttökelpoista, vaikka se on sain suljettu pakkausteipillä. Ainakin aiemmin, kun olen vastaavanlaisia (eri merkkisiä) massoja käyttänyt, ne ovat tahtoneet kuivua kasaan huolimatta ties mistä ilmatiiviistä rasioista ja teippikerroksista :D mutta tämä merkki on ainakin tähän mennessä vielä elossa!

Rintakorun päällä on jonkinlainen sininen koru/kivi/kristalli, ostin valmiin lasipohjan jonka pohjan maalasin glitterillä ja sinisellä maalilla. Lasi heijastaa maalatun pohjan värin kauniisti ja näyttää siltä, kuin se olisi valmiina ollut tuollainen. 

Valmis rintakoru ja röyhelö

Härpäkkeet eivät suinkaan lopu tähän, vaan siirrytään päässä oleviin koristeihiin! Katarinalla on korvikset, joiden halusin näyttävän mahdollisimman paljon oikeilta koruilta. Tästä syystä käytin erilaisia valmiita korunosia, joita maalasin ja yhdistelin saadakseni halutun malliset korvakorut. 

Korvakorujen osien kiinnittämistä

Valmiit korvikset!

Päässä on rusetti sekä jonkinlainen hiuspinni, piti pohtia jonkin aikaa että miten kampaus oikein toimii kun rusetti on todella sivussa ja törröttää hassusti :D Päädyin siihen, että kyseessä on erittäis sivulla oleva puoliponnari, johon kiinnitän rusetin ihan klipsillä. Rusetin muoton tein niin, että laitoin sisälle rautalankaa ja käänsin rusetin reunoja ylospäin ns. perhosen malliseksi.

Valmis rusetti

Hiusklipsi on ihan softista, klipsin kultaiset reunat ovat myös softista, joiden reunat olen hionut dremelillä pyöreäksi. Kultaiset pallot ovat sellaisia halpis irtotimantteja, jotka maalasin kultaisiksi ja liimasin kiinni. Sininen kivi/kristalli tms. on samalla tavalla tehty kuin rintakorussa oleva. Hiusklipsi kiinnittyy alligaattoriklipsillä.

Valmis klipsi

Kenkien puolesta käytin samoja saappaita mitä aikoinaan Lysanderissa sekä nykyään Nikessä, jonka vuoksi jätin tietoisesti reffikuvassa näkyvät nyöritykset pois, jotta pystyn käyttämään saappaita muissa cosseissa. 

Siinä olikin kaikki osat! Alla vielä kuvia valmiista puvusta.

Puvun vaiheet pukemisen kannalta

Ensimmäinen versio (2022)
Kuva @ niyarifa

Toinen versio (2023)
Kuva @ Aadagraphy

Tuosta 2023 version kuvasta näkee myös aika hyvin kaulurin ja kaiken muun tummansinisen välisen sävyeron. Huomaa, että tämä pose on se, minkä otan Katarinalle luonnostaan :D Mutta joo, semmoinen projekti! Oli hauska vertailla noita paranneltuja osia toisiinsa, hassua miten niidenkin teon välissä oli vain vuosi enkä tehnyt välissä edes muita cosseja, mutta silti jotenkin osasi tehdä asiat jo paremmin. Toisaalta ensimmäisten versioiden taustalla oli lähinnä kiire, eli olisin pystynyt todennäköisesti tuottamaan samanlaista jälkeä jo aiemmin, jos olisin vain malttanut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti