Cosplaykisat on varmasti monelle tuttu vähintään yleisön puolelta sekä usealle myös kisaajan ja/tai tuomarin näkökulmasta, mutta miltä näyttää "cosplaymamman" eli cosplayvänkärin coniviikonloppu?
Varsinkin isommissa tapahtumissa cosplaybackstage on aikamoinen koneisto, jossa työntekijältä voidaan vaatia melkoisia hoksottimia yllättävien tilanteiden kohdatessa, sillä backstagella on monta liikkuvaa osaa (kisaajat, tuomarit, lavatekniikka/stage-tyypit, conin infopiste...), joiden välillä tiedon on kuljettava nopeasti kilpailupäivän aikana.
Olen jo pitkään keskustellut muiden cosplaybäkkäreillä työskentelevien typpien sekä cosplayvastaavien kanssa siitä, että cosplaybäkkärillä työskentelystä voisi ja olisi hyvä tehdä näkyvämpää esimerkiksi työvoimahakuja ajatellen, sillä (ymmärrettävästi) monella hakijalla ei ole juurikaan tietoa tai käsitystä siitä, miten tarkalleen backstagella työskennellään, millaisia työtehtäviä on ja miten ne jakautuvat conin aikana. Tästä ajatuksesta syntyi tämä blogipostaus, jossa ajattelin jakaa omia kokemuksiani ja tietoani cosplaykisojen parissa työskentelystä.
Pohjaan tämän postauksen esimerkit sekä ajatukset omiin kokemuksiini vuodesta 2016 lähtien eri conien kisoista, joissa olen ollut tähän mennessä hommissa (Shippocon, Yukicon, Popcult, Nekocon, Assembly, Desucon, Shumicon). Kahdessa jälkimmäisessä olen ollut vastaavan/ylikuutin roolissa luomassa kilpailun käytännön järjestelyitä, kuten aikatauluja, työvoiman perehdytystä, kisaformaatteja jne.
Puhun postauksessa todennäköisesti aika monella termillä, sillä cosplay-backstagen työntekijöillä on monta nimeä: cosplaymamma, cosplay-vänkäri, cosplay-avustaja, cosplay-assari....cosplaymamma on/oli pitkään melko vakiintunut termi, mutta nykyään ainakin cosplayvastaavien kesken termiä pidetään melko vanhentuneena ja sen tilalle on pyritty löytämään muita nykyaikaisempia vastineita.
Tehtävät conin aikana
Kaikenlaista tavaraa järjesteltävänä Desucon Frostbite 2024 Kuva @ Jenni Suominen |
Ennen kilpailun alkua
Kilpailijoiden avustaja/kisavänkäri/cossimamma
Tähän rooliin kaikki joskus coneissa kisanneet tyypit ovat (toivottavasti) törmänneet! Eli kisaajien apuna, juttuseurana ja tsemppaajana oleva vänkäri, joka mielellään auttaa laittamaan vetoketjun takaata kiinni, varmistaa että kisaaja on syönyt ja juonut sekä joka kannustaa kisaajaa juuri ennen lavalle menoa. Olen itse tykännyt omissa vetämissäni tiimeissä jakaa kisavänkärit kisakategorioittain (esim. hall-kisaajille oma hall-vänkäri, parikisaajille parikisavänkäri jne), silloin on helpompaa niin työntekijän ns. kaitsea oman ryhmänsä perään kuin kisaajille tunnistaa sellainen selkeä, kisaajan oman kategorian asiat tietävä tyyppi jolta kysyä.
Tämä tehtävä voi kisasta ja kisaajista riippuen olla vaikka pelkkää rentoa juttelua kisaajien kanssa jos sattuu klikkaamaan tosi hyvin tai kisaajissa on omia kavereita. Joskus taas suurin osa päivästä meneekin ongelmanratkaisuun, kun kisaajan cossin osa saattaa sanoutua irti juuri ennen tuomarointia tai lavalle menoa tai kisaajalla onkin jotain haasteita backstagella kulkemisen kanssa tms.
Kellottaja/aikatauluttaja
Nimensä mukaisesti tässä roolissa oleva seuraa ja varmistaa, että cosplayvastaavan tekemä tuomarointiaikataulu pysyy annetussa ajassa. Käytännössä seurataan silmä kovana kelloa ja ajastuksia ja koputetaan tuomarointihuoneen oveen merkiksi siitä, että tuomarointi on ohi tai tuomarointia on jäljellä x aika.
Kellottaja on merkittävässä asemassa siinä mielessä, että hän on viimeinen henkilö kenet kisaaja näkee ennen tuomarointiin menoa. Erityisesti ensi kertaa kisaaville tuomarointi on todella jännä paikka ja kellottaja voi vaikuttaa jännitykseen rohkaisevilla sanoilla tai jutustella niitä näitä. Kyseinen tehtävä onkin melko monipuolinen siinä mielessä, että se sopii niin meneville kuin ujoillekin tyypeille.
Lavaninja/lavamamma/lavavänkäri
Esityspohjaisen kisan aikana esitysten välissä vilisee henkilökuntaa siirtelemässä proppeja ja tuomassa uusia lavasteita seuraavaa kisaajaa varten. He ovat ns. lavaninjoja, sillä useimmiten heidän vaatetus on vähintään tumma, mielellään musta. Avainasemassa tässä hommassa on hyvä reagointikyky muutoksiin sekä hyvä muisti, sillä erilaisia lava-set uppeja voi olla todella montaa sorttia kisan aikana ja ne pitää hyvin nopeasti saada vaihdettua esitysten välissä. Apuna on toki kisaajien täyttämät lavakartat sekä lavaharkkojen aikana tehdyt muistiinpanot, mutta nopeatempoisen työn aikana ei ehdi ihan kauheasti jäädä ihmettelemään. Tässä hommassa pääsee kuitenkin todellakin syvään päätyyn esityskisan tai arvokisan parissa ja juttelemaan jokaiselle kisaajalle sekä antaa erilaisen näkökulman kisoihin!
Lavaesittelyä by meitsi Yukicon 2027 Kuva @ Madunjau |
Kuvauspistevänkäri/Kuvausmamma/Kuvausassistentti
Kaikki cosplaykisaajat usein kuvataan kilpailupäivän aikana, useimmiten kuvauspisteellä. Riippuen conista, kisaajat käyvät joko yleisellä kuvauspisteellä tai backstagella on oma kisakuvauspiste. Useimmiten kuvauspisteellä on omat henkilönsä jotka eivät kuulu cosplaytiimiin, mutta joskus kuvauspisteellä voi olla cosplayvänkäri paikalla tarkistamassa, että kaikki kisaajat ovat käyneet kuvauksissa sekä tarvittaessa toimii kuvausten ohjaajana, eli miettii kisaajan kanssa poseerauksia ja tsekkaa, että peruukkikuitu ei mene silmään tms.
Stage manager/Cosplayohjaaja
Nykyään erityisesti isommissa tapahtumissa on yleistynyt käytäntö, että cosplaytiimissä olisi myös stage manager/ohjaaja, jonka tehtävänä on toimia esityisesti esityspohjaisissa kisoissa linkkinä kisaajien ja tekniikan välillä. Hän antaa kisaajien esityksien lavaharkoissa palautetta esim. ilmeistä, lavasteiden sijainnista, valoista tms muusta pienestä, jota pystyy muuttamaan/tarkentamaan/hiomaan vielä ennen esitystä. Eikä kyseessä ole mikään kritiikkituokio, vaan ohjaaja on täysin kisaajan puolella. Ohjaajan roolissa oleva katsoo esitystä antaakseen palautetta ulkopuolisen silmin, sillä kisaajat itse katsovat esitystä luonnollisesti eri tavalla kuin yleisö, joka ei välttämättä tiedä lähdeteoksesta mitään.
Tähän työnkuvaan harvemmin haetaan esim. Kompassin kautta tekijää, vaan sellainen pyydetään rutkasti etukäteen ennen tapahtumaa ns, kulissien taakse tekemään töitä jo ennen työvoimahaun alkamista.
Tuomarimamma
En ole tähän rooliin törmännyt pitkään aikaan, mutta se on ainakin parissa conissa ollut missä olen itse ollut töissä bäkkärillä. Eli tuomarivänkärin ensisijainen tehtävä on ns. katsoa tuomareiden perään, eli vastaanottaa heidät kun he saapuvat backstagelle, kalustaa tuomarihuoneet valmiiksi ja tsekkailla, onko tuomareilla kaikki ok ja selvää sekä ilmoittaa mahdollisista muutoksista. Hommaa ei välttämättä ole aktiivisesti koko päiväksi ja yleensä cosplayvastaava on hoitanut näitä tehtäviä kaiken muun ohella.
Infomamma
Tämäkin on vähän harvinaisempi rooli, mutta olen ollut cosplaytiimissä, jossa on conin oman infon lisäksi ollut oma cosplay-infonsa pöytineen ja läppäreineen, jossa kisaajat ilmoittautuvat ja hall-kisaajien tiedot otetaan ylös tms. Monissa tapahtumissa ei ole välttämättä tilaa (tai tarvetta) pystyttää erillistä pistettä cosplay-infolle, vaan työ on voitu hajauttaa cosplayvastaavan lisäksi esim. tietyn kategorian cosplayvänkäreille (hall-kisaajat vastaanottaa hall-vänkäri, pukukisaajat vastaanottaa pukukisavänkäri jne).
Hall cosplay-scouttaaja
Hall-kilpailun kisaajien valitsija eli "hall-scouttaaja" tai "cosplayninja" on henkilö, joka valitsee hall-kilpailuun kisaajat kävijöiden joukosta cosplayvastaavan määrittelemien kilpailusääntöjen sekä erillisten valitsemisperusteiden pohjalta. Tämä on harvemmin kenenkään ainoa tehtävä kilpailupäivänä, vaan kyseinen henkilö tekee tämän useimmiten muun roolin lisäksi (esim. kisaajien avustaja). Hall-scouttaaja voi olla myös cosplayvastaava itse.
Kilpailun aikana
Työsarka ei suinkaan pääty kisan alkuun, vaan silloin kellottajat, kisaajien avustajat ja muut siirtyvät toisiin tehtäviin, esimerkiksi palkintojenjakoon, lavan taakse ohjaamaan kisaajia valmiiksi jonoihin kisaajanumeron mukaan, lavan reunalle ohjeistamaan kisaajia omalla vuorollaan lavalle sekä yleisöön ohjaamaan kisaajia istumapaikoilleen.
Palkintojenjakoa Assembly Winter 2022 Kuva @ Petri Leppävuori |
Kilpailun jälkeen
Kilpailun jälkeen isoin urakka on ohitse, yleensä on ollut tapana että cosplaytiimi on paikalla niin kauan, kun viimeinen kisaaja tai tuomari tms. "ulkopuolinen" on vielä paikalla esim. vaihtamassa vaatteita tai tuomaripalautteessa. Samaan aikaan aletaan useimmissa tapauksissa purkamaan ja laittamaan cosplaybackstagea sen näköiseksi, kuin se oli ennen kilpailua. Cosplay-pukuhuoneiden purku kuuluu luonnollisesti myös työnkuvaan, se tosin tapahtuu muun tapahtuman purun yhteydessä seuraavana päivänä (mikäli kyseessä on kaksipäiväinen tapahtuma).
Miten hakea cosplayvänkäriksi?
Suosittelen erityisesti pienempien tapahtumien kohdalla laittamaan hyvissä ajoin cosplayvastaavalle suoraan viestiä ja kysyä, olisiko cosplaytiimissä vielä tilaa.
Kun hakee tapahtuman cosplaytiimiin, on mielestäni tärkeää mainita, miksi haluaisi juuri backstagelle töihin ja harrastaako itse cosplayta. Varsinkin isommissa tapahtumissa on olennaista, että kaikki backstagen työntekijät ovat motivoituneita tekemään työnsä hyvin, sillä kisaajilla on isot panokset oman osuutensa eteen ja olisi tylsää, jos backstagen tyypit ovat paikalla lähinnä ilmaisen sisäänpääsyn vuoksi. Kuten sanottua, cosplay-backstage on kuin koneisto, jossa jokainen ratas tekee tärkeää työtä oman osuiutensa eteen niin, että homma pysyy kasassa.
Hakiessa ei kuitenkaan tarvitse mitään mahdottoman syvällisiä syitä olla, esim. "olen kisannut aiemmin ja kisan henkilökunta kohteli minua hyvin, jonka vuoksi ajattelin hakea cosplaymammaksi" ja "olen katsonut useita cosplaykisoja ja olisi mielenkiintoista nähdä, miten homma toimii lavan toisella puolella" ovat oikein hyviä syitä hakea töihin! Hakijan oma cosplaytausta on relevanttia siksi, että cossaajana osaa asettua paremmin kisaajan saappaisiin ja tarvittaessa keksiä ratkaisuja äkillisesti hajonneen puvun korjaamiseksi. Toki kisaaja on itse vastuussa oman pukunsa kestävyydestä, mutta ihan puhtaasta empatista työvoima pyrkii auttamaan kisaajia tällaisissakin tilanteissa niillä resursseilla, mitä on tarjolla.
Omaa työkokemusta kannattaa myös avata, oli se sitten toisen conin cosplaytiimissä olemista, valokuvausassarin hommia tapahtumassa tai vaikka kahvilatyöskentelyä ihan palkkatyönä. Kisaajien sekä tuomarien kohtaaminen on omalla tavallaan asiakaspalvelua, joten aspataustasta kannattaa ehdottomasti kertoa! Ja ehdottomasti oma kisa/tuomarointikokemus kannattaa mainita, sillä se kertoo hakemuksen lukijalle siitä, että hakija osaa asettua kisaajien asemaan omasta kokemuksesta ja tuomarikokemus auttaa siitä, että esim. ensi kertaa kisaaville voi avata tuomarointitilannetta omien esimerkkien kautta.
Vinkkaan myös sen verran, että jos olet aiemmin ollut cosplaybackstagella töissä ja sinua kiinnostaa erityisesti jonkin tietty homma (esim. lavaninjailu tai kellotus), kannattaa se mainita suoraan hakemuksessa! Tämä helpottaa cosplayvastaavan työtä ja kertoo siitä, että sinulla on kokemusta ja/tai tietoa kyseisestä työnkuvasta jo valmiiksi.
Jos haet samaan coniin useampaan eri rooliin, kerro avoimessa kentässä erikseen, miksi olisit kiinnostunut mistäkin roolista ja personoi esim. oma kappale tekstistä jokaiselle roolille (eli miten mistäkin työkokemuksesta on hyötyä juuri tässä roolissa).
Mikäli sinulla on suosittelijoita, en suosittele laittamaan hakemukseen vain mainintaa "vastaava X kehotti hakemaan tähän hommaan, kysy häneltä lisätietoja minusta". On todella työlästä lähteä erikseen metsästämään eri conien vastaavia ja kyselemään yksittäisten hakijoiden perään, eikä tällainen anna myöskään kauhean hyvää kuvaa hakijasta, jos ei heti hakemuksessa kerro osaamisestaan ja taustastaan. Laittaisin itse suosittelijasta maininnan hakemuksen loppuun lähinnä sellaisena "nice to know"-tyyppisenä juttuna niin, että hakemus itsessään kuitenkin herättäisi vastaavan mielenkiinnon.
Miksi hakea cosplayvänkäriksi?
Monesti pitkään näitä hommia tehneet toteavat uusille cosplayvänkäreille että "kerran kun tätä tekee niin helposti jää koukkuun", ja ainakin omalla kohdallani tämä on pitänyt täysin paikkansa :D Toki kääntöpuolena joillekin cossikisojen paikoittainen kiire voi tuntua epämieluisalta verrattuna muihin conivänkäröintihommiin, jonka takia cossivänkäröinti jääkin vain yhteen kertaan.
Backstagella on todella omanlaisensa tunnelma, sillä koko päivä vietetään saman porukan kanssa ja sellainen posiitiivinen jännitys on läsnä niin kisaajien kuin työvoimankin puolesta kisan alkua odottaessa.
Backstagella on myös helppo tutustua uusiin ihmisiin (oli ne sitten kollegoita tai kisaajia) sillä päivän aikana tulee vähän väkisinkin juteltua todella monen eri ihmisen kanssa. Osan kanssa juttu voi luistaa nopeasti kilpailuun liittyvien juttujen kautta aivan johonkin muuhun ja "miten sä oot tehnyt ton osan tossa cossissa" on backstagella hyvin tyypillinen tapa aloittaa keskustelu uuden tyypin kanssa. Tähän liittyen omiin pukuihin voi saada myös aivan uusia ideoita, sillä kisaajat kertovat yleensä varsin mielellään, miten ovat minkäkin osan tehneet ja antavat vinkkejä, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä (riippuen toki ihan kisaajasta). Cosplaykilpailuiden parissa työskentely on antanut myös ainakin minulle paljon inspiraatiota omaan "kisauraani", kun asuja näkee niin läheltä ja haluaa päästä osaksi kisaajien kisapärinään.
Mulle on tullut cossibäkkärien kautta elämään useampi uusi tuttu, kaveri ja ystävä <3
Cossimamma-ryhmäselfieitä vuosien varrelta ;__; |
Semmoisia ajatuksia! Toivottavasti tästä postauksesta tarttui mukaan lisää tietoa tästä melko (kävijälle) näkymättömästä työstä, jota tehdään lähes jokaisessa conissa. Mikäli herää jotain kysymyksiä tai kommentteja tähän liittyen, niitä voi laitella tähän kommentteihin tai upouudelle cosplay-instatililleni @minervainen.cos :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti