sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Tuomarointia Tampereella - Tampere Kuplii 2024

 Tuomaroin Tampere Kupliin cosplaykilpailussa aloittelijoiden sekä kokeneiden sarjassa. Olen vain kerran käynyt Kupliissa ja sekin oli 10 vuotta sitten (!!!), joten oli jännää nähdä, miltä tapahtuma näyttää ns. kulisseissa. Kisassa kollegoinani tuomaroimassa olivat Tae ja Obakejin. En tuntenut heitä ennestään ja olikin tosi kiva, miten hyvin meillä klikkasi jo heti alkuun ja heidän kanssaan oli todella mukava työskennellä!


Kilpailupäivä alkoi todella aikaisin, sillä tuomaroinnit lähtivät pyörimään jo klo 10. Näimme aamulla muiden tuomareiden sekä cosplaytiimin kanssa ja suunnistimme yhdessä backstagelle. Vaikka olen Traconeissa käynyt jo yli 10 vuotta, Tampere-talolta löytyi silti vielä itselleni uusia käytäviä ja tiloja. Kilpailut järjestettiin pienemmässä salissa, jonne onneksi pääsi saman backstagen kautta kuin Isoon Saliin. Meillä oli käytössä isohko tuomarointihuone peileineen, jonka järjestelimme sopimaan tuomarointiin.
Päivän cossi ja tilava tuomarointihuone

Tuomarointiin oli varattu 2-5min per kilpailija. Kilpailijoilla ei ollut erillisiä tuomarointiaikoja, vaan kilpailijat tulivat reilun parin tunnin sisään porrastettuna niin, että paikalla olivat ensiksi kokeneet ja sitten aloittelijat. Tuomarointi olikin varsinainen pikakelaus asuun ja yritimme parhaamme mukaan saada hyvän kokonaiskuvan asusta annetussa ajassa. Kisaajissa oli aivan hulvattomia persoonia, joiden kanssa olisi ehdottomasti halunnut viettää pidemmänkin aikaa. Nauroimme vatsa kippurassa erään kilpailijan kanssa, kun hänen cossinsa jokaisen osan kanssa tuntui olleen jotain ongelmia ja hän itse suhtautui asiaan erittäin huumorintajuisesti :D 

Kisaajien joukossa oli ilahduttava määrä eri ikäisiä cossaajia niin kokeneissa kuin aloittelijoissa. Välillä on tullut kauhisteltua kavereiden kanssa, että tekeekö nuoret enää cosseja itse kun ostocossit on niin iso juttu tällä hetkellä, mutta Kupliissa oli ainakin paljon nuorempia harrastajia kisaamassa itse tehdyillä puvuilla. Nuoremmilla oli paljon vanhoista vaatteista tuunattuja pukuja, esim. ala-asteen kässäntunnilla tehty vaate sai uuden elämän cossina. 

Meillä ei tosiaan ollut juurikaan aikaa paneutua päätöksentekoon, sillä kilpailu oli käytännössä jo alkanut, kun aloimme päättämään sijoittuneita. Onneksemme olimme melko yhtä mieltä siitä, ketkä voisivat sijoittua ja nopean keskustelun jälkeen saimme päätettyä tulokset. Lavalle mentiin aika lailla lonkalta, sillä emme ehtineet lavaesittelyyn ja päätös siitä, ketkä julkistavat tulokset (me vai juontaja) tehtiin siinä pari minuuttia ennen kuin astuimme lavalle. Tästä huolimatta saimme esiteltyä itsemme sekä kerrottua tulokset mielestäni oikein luontevasti, vaikka perustelut ehdimmekin kirjoittaa vain kummankin kategorian voittajille. 

Tuomarit lavalla
Kuva: Vili Mehtälä

Kilpailun jälkeen hengailin tapahtumassa pari tuntia kavereita bongaillen, jonka jälkeen suuntasin jo kotiin. Olisin varmasti viihtynyt vielä pari tuntia lisää, mutta junassa istuessa totesin, että tämä oli kyllä ihan tarpeeksi kun väsymys oli melkoinen ja lisäksi kauhea nälkä, kun päivällä ei ehtinyt oikein syömään mitään (paitsi Obakejinin tarjoamia keksejä :D)

Sijoittuneet
Vasemmalla kokeet ja oikealla aloittelijat
Kuva: Vili Mehtälä

Kisapäivää varjosti harmillisesti jatkuva kiire ja epäselvyys sekä aikatauluista että muista asioista, kuten kisaajapalautteiden antamisesta (annetaanko paikan päällä vai jälkikäteen). Jo ennestään tiukka aikataulu petti pahasti, kun ensimmäinen tuomaroitava saapui paikalle vasta reilu puoli tuntia tuomarointien alkamisen jälkeen ja viimeinen tuomaroitava poistui huoneesta noin 10 min ennen kilpailun alkua. Koska kisaajilla ei ollut omaa tuomarointiaikaa, sekä kokeneita että aloittelijoita saapui paikalle sikin sokin miten kukin nyt sattui tulemaan paikalle. Viimeisten tuomaroitavien kohdalla meillä oli myös tarvetta päästä vessaan ja nälkäkin oli kova, mutta ei kerta kaikkiaan ollut aikaa poistua tuomarointien välissä. Lisäksi oli jo pitkään etukäteen tiedossa, että cosplayvastaava ei ole itse paikalla ollenkaan viikonlopun aikana, mikä näkyi erityisesti silloin, kun kisaajilla/meillä heräsi kysymyksiä ja piti soitella perään.

Todella lyhyen tuomarointiajan sisällä piti selvittää, minkä kategorian kisaaja oli kyseessä ja etsiä oikea reffikuva papereiden joukosta. Lyhyt tuomarointiaikavaikutti luonnollisesti myös kisaajiin, sillä joukossa oli monia ensikertalaisia, jotka eivät oikein tienneet, mitä tuomaroinnissa tehdään ja heidän kannalta olisi varmasti myös ollut mukavampi, jos olisimme voineet pitää tilaisuuden rentona ilman, että kisaajat pyörähtävät luonamme liukuhihnalta. Samaten kokeneiden joukossa osalla kilpailijoista oli esim. muistiinpanot esillä ja olivat selkeästi harjoitelleet, mitä sanovat tuomaroinnin aikana, ja selkeästi heitä harmitti, kun pukua ei ehditty käymään välttämättä kokonaan läpi kauhean yksityiskohtaisesti. 

Suuren kisaajamäärän vuoksi päätös voittajista tehtiin todella kiireellä, eikä perusteluita ehditty kirjoittaa kuin kummankin kategorian voittajille. Tämä harmitti meitä suuresti, sillä yleensähän on tapana kertoa lavalla kaikkien sijoittuneiden perustelut. Missasimme myös kilpailun aivan totaalisesti, sillä teimme päätöksiä kisan alkaessa sekä väliaikaohjelman aikana. 

Olen vuosien varrelta kuullut paljon mielipiteitä Kupliista sekä kävijöiltä että muilta conijärjestäjiltä eikä kommentit ole olleet kovin mairittelevia. Myönnettäköön, että saamani tiedot aikatauluista ja kilpailun järjestelyistä herättivät välittömästi mielleyhtymiä taannoiseen Wakamonoconiin, jossa niin ikään olin tuomaroimassa ja järjestelyt ontuivat tuolloin pahasti. Etukäteen kauhuskenaarioita herätti esim. tuo aiemmin mainittu tuomarointiaika sekä kisaajien omien tuomarointiaikojen puuttuminen. Tyypillinen, voisi sanoa jo vakiintunut, tuomarointiaika cossikisoissa on ollut n. 10min per kilpailija ja sekin tuntuu olevan jo tosi lyhyt aika :D 

En kuitenkaan traumatisoitunut tällä kertaa eikä varsinaista stressiä ollut kisojen aikana ilmassa kenenkään osalta, ehkä sitä on jo itse nähnyt kaikenlaista backstagella ja tietää, millaisia ratkaisuja on yleensä erilaisten ongelmatilanteiden kohdalla päädytty tekemään. Minua ei ainakaan stressannut se, etten päässyt esim. lavaesittelyyn vaikka en kyseisellä lavalla ole koskaan käynyt, koska arvelin lavakäytäntöjen olevan aika lailla sama kuin muissakin tapahtumissa. Lisäksi oli melko helppo päätös jättäytyä koko kisoista pois sijoitusten päätöksentekoa varten, sillä lavasuoritus ei kuitenkaan vaikuttanut tuloksiin. Lyhyen tuomarointiajan puitteissa pyrimme ohjaamaan kisaajia kertomaan asunsa ns. ydinasiat, jotta pystyimme arvioimaan kisaajia mahdollisimman reilusti kokonaiskuvan kannalta.

En tosiaan tiedä, millaiset seikat vaikuttavat Kupliin kisajärjestelyihin, sillä ilmeisesti taustalla vaikuttavat pääosin eri ihmiset kuin varsinaisissa coneissa. Kilpailut kuitenkin järjestetään niissä puitteissa ja sellaisten resurssien varassa, mitä on käytössä ja voi joutua joustamaan vaikeistakin asioista. Aion kuitenkin laittaa palautetta kisojen järjestelyistä suoraan vastaavalle ihan hänen tiedokseen. 

Sellaista tällä kertaa! Kokonaisuudessaan jäi siis ristiriitaiset fiilikset, itse tuomarointi oli hauskaa mutta kaikki muu oli vähän niin ja näin. Toivon, että Tampere Kuplii ottaisi vinkkiä kisajärjestelyiden suhteen, jotta kilpailukokemus olisi kaikille osapuolille mieluisampi.

Ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti