perjantai 26. heinäkuuta 2024

Tuomarointia ja Team Purppuna

 Heissan!

Kävin jälleen Nekoconissa ja tällä kertaa tuomarointipöydän toisella puolen, sillä tänä vuonna tuomaroin aloittelijakategoriaa! Olen otettu että olen päässyt viime aikoina tekemään tuomarointijuttuja, iso kiitos ihanalle cosplayvastaava Teklalle että otti minut mukaan Nekoon <3

Huii siellä tuttuja naamoja

Viime vuoden tapaan olin Kuopiossa neljä päivää ja kolme yötä, eli ns. pitkän viikonlopun (vaikka con oli vain la-su). Tämä oli jälleen kerran hyvä päätös, sillä perjantaina sai rauhassa chillailla hotellihuoneessa ja kammata peruukit sekä höyryttää vaatteet valmiiksi viikonloppua varten, sunnuntaina taas pääsi löhöämään hotellin sänkyyn heti conin jälkeen ja matkatavarat tarvitsi pakata vasta seuraavana aamuna. Suosittelen, mikäli tulee pitkän matkan takaa kuten minä pk-seudulta! Kuopio on myös kaupunkina tosi kiva ja toivoisin, että voisin joku kerta viettää conin yhteydessä vielä pari päivää ihan turistina. Nyt monet kiinnostavat kaupat sattuivat olemaan auki juuri silloin, kun olin conissa tai menossa syömään tms. Vielä joskus käyn vielä Savon Palassa!

Cosplaykilpailut olivat poikkeuksellisesti sunnuntaina, joten lauantaina olin paikalla kävijänä. Tämä järjestely passasi minulle vallan mainiosti, sillä kunniavieras Antti Pääkkösen ohjelma oli juurikin lauantaina ja pääsin seuraamaan sitä. Vaikka lauantaille ei ollut muuta aikakriittistä ohjelmaa kuin kunniavierasohjelma, olin paikalla jo heti tapahtuman avattua paikkalippujen takia. Tämä oli varsin hyvä päätös, sillä paikkalippujono kiemurteli jo kahdessa kerroksessa, vaikka lippujen jakamisen alkamiseen oli vielä reilu 10 minuuttia. Koska jono piteni varsin nopeasti, se alkoi pian muodostamaan aulaan aikamoista pullonkaulaa ja estettä infopisteen eteen. Paikalla ei ollut järjestyksenvalvojia ohjaamassa jonoja, mutta infosta napattiin nopeasti koppia jonon ohjaamiseen pois tieltä jämäkästi, mutta ystävälliseen sävyyn. Sain myös paikkalipun ongelmitta ilman pelkoa siitä, että liput loppuvat kesken.

Ihan muina Mokuboina paikalla

Kunniavierasohjelmasta: olin Pääkkösen päässyt tapaamaan jo aiemmin Popcultissa 2019 ja olin silloinkin kuuntelemassa hänen puheohjelmaansa urastaan, paljon tuli samoja asioita tässäkin ilmi, mutta myös paljon uutta. Hauska, miten anti-äänenavaus -tyyppi Pääkkönen olikaan, ei olisi ehkä pääosin ääntään työkseen käyttävästä henkilöstä uskonut :D Haastattelija oli sopivan keskusteleva ja kommentoi joitakin aiheita omalta osaltaan, mutta antoi myös tarpeeksi tilaa itse päätähdelle, joka loi ohjelmasta rennon seurata. 

Jee Pääkkösen nimmari :)

Viime vuoden tapaan ohjelman loppuun otettiin vapaasti yleisökysymyksiä ja kauhistuin tästä pienesti, sillä viime vuonna yleisökysymys-osio oli melko kiusallista seurattavaa....Tällöin kiusallisuus muodostui muodostui pääosin siitä, että kunniavieras ei juurikaan muistanut ääniroolejaan ja yleisöstä kysyttiin aivan todella spesifejä juttuja vuosikymmenten takaa, joihin kunniavieras ei todellakaan tiennyt vastauksia ja kuulosti turhautuneelta, kun tällaisia kysymyksiä tuli useita. Tämänkertainen kunniavieras muisti paremmin roolejaan, mutta siinä kohtaa kun tulee kolmatta kertaa kysymys koskien Digimonien suomidubin tuotantoa eikä Pääkkönen ollut osannut vastata niihin aiempiinkaan, iski jo melkoinen myötis kunniavieraan puolesta.

Onneksi suurin osa kysymyksistä oli sellaisia aika perus, joihin oli kiinnostavaa kuulla vastauksia.  Tosin kun kysyttiin, että tekeekö huvikseen ääninäytteitä dubbausten ulkopuolella ja vastaus oli että lapsenlapsilleen tekee mutta ei muille, niin halusin vajota maan alle kun seuraava kysymys eri henkilöltä oli, että lähtiskö hahmon x ääninäyte. Kohteliaasti Pääkkönern vastasi että ei lähde, mutta jäin vaan mietimään, että eikö kysymyksen esittäjä kuunnellut yhtään, mitä aiemmin oli vastattu.
Ensi kerralla kysymykset etukäteen pls.

Muuten lauantai kului kavereiden kanssa ollessa, käytiin illalla syömässä ja autoin Tilliä höyryttämään kisacossinsa seuraavaa päivää varten. 

Sunnuntaina herätys soi jo kuudelta, sillä paikalla piti olla jo puoli yhdeksän maissa. Olen yleensä melko nopea meikkaamaan ja cossitkin usein on suht nopea pukea, mutta hakama/kimono-setti vaatii selkeästi vielä harjoitusta. Ehdin just ja just aamun kokoukseen ja piti paikan päällä vielä nykiä hakamaa parempaan asentoon.

Cossi päällä jipii

Huomasimme, että meillä oli vahingossa aloittelijakategorian kesken tietty värikoodi (lila, punainen ja lila-punainen cossi) ja nimesimmekin yksikkömme Team Purppura-punaksi eli Purppuna :D 

Jj



Tuomaroinnit lähtivät melko nopeasti käytiin ja olikin mukavaa huomata, miten sujuva ja helppo tuomarointitilanne on, kun asiat on suunniteltu kunnolla, viitaten Tampere Kupliin tuomarointikaaokseen. Aloittelijakategoriassa oli sekä oman ikäisiä että nuorempia kisaajia, osa oli ensimmäistä kertaa kisaamassa ja toiset taas kisanneet jo aiemminkin.

Sellaisen huomion tein, että erityisesti nuoremmilla kisaajilla oli todella vahvana sellainen design-ajattelu, eli oltiin viety hahmon designia hieman pidemmälle omien preferenssien mukaisesti. Tämä osaltaan hankaloitti tuomarointia, sillä kisassa kuitenkin verrattiin valmista tuotosta referenssikuvaan ja jos se poikkesi siitä kovasti, siitä tulee ns. miinuspisteitä omalla tavallaan. En voinut olla ajattelematta, että kumpa ne kaikki omat otteensa laittaneet olisivat tulleen Shumiconin Freestyle-kisaan, jonka säännöissä oli spesifisti huomioitu oma näkemys hahmon asusta. Toisaalta tämä vahvisti käsitystäni siitä, että nuoremmalla sukupolvella on tosiaan trendinä tällainen ajattelutapa tarkan reffin seuraamisen sijaan. 

Toisena huomiona oli se, miten laajasti monet aloittelijat olivat hyödyntäneet netistä löytyviä resursseja, esim. valmiita 3D-malleja printtausta varten sekä Pinterestistä löytyneitä tutoriaaleja ja ylipäätään ohjevideoita spesifin cossin osan tekoon. Toki ajat olivat eri silloin kun itse aloitin 2012, mutta en ainakaan itse jotenkin edes osannut netistä oikeaa tietoa, vaikka silloinkin oli jo paljon kaikenlaisia tutoriaaleja tarjolla :D 

Kävimme tuomarointien jälkeen syömässä, jonka jälkeen jaksoi pohtia voittajia. Kaikista muista sijoituksista olimme melko yksimielisiä, mutta kolmatta sijaa piti pohtia pidempään. Pääsimme kuitenkin kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen ja hipsimme katsomaan väliaikashowta, joka villitsi yleisön aivan täysin. Tämä oli mielestäni todella yllättävää, sillä kyseessä oli "vain" tanssishow Vocaloid-hahmoilla. En todellakaan halua vähätellä esiintyjiä, heillä oli aivan huikea energia! Lähinnä olen viime aikoina kuullut sieltä täältä että tanssiesitykset väliaikaohjelmana on monen mielestä joskus puuduttavia jos biisejä on paljon eikä ne ole itselle tuttuja, joidenkin mielestä idoliesitykset on jopa tylsiä. Siksi yllätyin, kun tällä kertaa yleisö huusi ja kiljui lähes koko esityksen ajan ja näkyi myös runsaasti valotikkuja. Ehkä Vocaloid on sitten nuorempien keskuudessa tosi iso juttu tällä hetkellä, sillä myös Hypeconissa yleisö riehaantui Vocaloid-aiheisesta väliaikaohjelmasta. 

Team Purppuna lavalla
Kuva @ Jasu

Aloittelijakategorian kisaajat
Kuva @ Jasu

Esityksen jälkeen koitti palkintojenjako ja olin kyllä itsekin yhtä hymyä koko toimituksen ajan, oli ihanaa nähdä oman kategorian sijoittuneita ihan Naantalin aurinkona ja osa vaikutti myös todella yllättyneiltä sijoituksestaan. Lisäksi riemua tuotti ystäväni Tillin sijoittuminen kokeneiden kategorian toiseksi! 

Kääk

Jäimme kisan jälkeen cossibäkkäritiimin kesken pieneen fiilisrinkiin, muut paikalla olijat olivat kanssani samaa mieltä siitä, että päivä oli ollut kaikin puolin antoisa ja fiilis oli onnellinen sekä iloinen. Iso kiitos Megurinemagnet ja maerye hyvin järjestetyistä kisoista! <3 

Ihana jengi <3

2 kommenttia:

  1. Selkeesti oon jotenkin altistunut liikkaa huonoille yleisökysymyksille, koska omasta mielestäni Pääkkösen haastattelussa esitettiin oikeesti ihan järkeviä kysymyksiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla varmasti kolkutteli viime vuoden kunniavierastilaisuus mielessä :D Tuossa oli myös mun mielestä pääosin hyviä kysymyksiä, mutta noiden Digimon-kyssäreiden takia vähän jännitti aina etukäteen, mitä seuraava kysyjä aikoo sanoa. Monille kavereilleni jäi vähän sama fiilis.

      Poista