keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Popcult-pulinoita

En tainnutkaan viime vuonna kirjoitella Popcultista mitään, koska halusin rajata blogin tiukasti cosplayjuttuihin kun olin siellä pitämässä vain ohjelmaa ja enkä tehnyt uutta pukua. Nykyään en ole niin tarkka sen suhteen, olenko tapahtumassa ollut ensisijaisesti cossit mielessä vai onko jokin muu ollut pääsyynä sinne menemiselle.

Popcult oli muuttanut uusiin tiloihin ja odotin innolla, ovatko uudet tilat paremmat vai huonommat entiseen nähden ja millaisia luentosalit olivat. En ollut ennen käynyt koko rakennuksessa vaikka asunkin Helsingissä, joten sinne löytäminen lauantaiaamuna vei jonkin aikaa kun lähdimme seikkailemaan meille kaikille tuntemattomaan Katajanokkaan.

Sisään tullessa olin aika hukassa sen kanssa, mistä löydän pisteen josta noudetaan badget kun samassa oli narikka ja lipunmyynti ihan vierekkäin ja paljon ihmisiä edessä. Info oli lipunmyynnin takana ja info-teksti oli tosi pienellä jossain mikä johti siihen, että about kaikki luulivat lipunmyyntiä infoksi. Alun säätämisen jälkeen pääsin kuitenkin seikkailemaan ympäri rakennusta ja aluksi kaikki tuntui hirveä sekavalta mutta se taitaa olla joka kerta kun on uudessa paikassa.

Hengailutila
Sää oli viikonloppuna loistava mikä sai terassin suoran merinäköalan tuntumaan ihanalta, kaatosateessa olisi ollut lähinnä masentavaa nähdä lisää vettä ympärillä.

Terassiiiii
Tykkäsin taidekujan, kirpparin ja myyntipöytien sijoittelusta. Kirppari oli erikseen omassa huoneessaan joka meni luonnollisesti heti täyteen, eli joku suurempi tila olisi varmaan ollut parempi mutta toisaalta luennoillekin pitää olla isoja tiloja. Luentosalit olivatki lähes valtavia, hämmennyin kun kävin ensimmäisellä luennolla ja salin piti olla vasta toiseksi suurin mutta sekin oli niin iso, että siellä oli kaki valkokangasta josta diat näkyivät.

Hääräilin tämän näköisenä lauantaina
Päivän ensimmäinenohjelmaluento omalta osaltani oli tosiaan paneeli DreamWorks, hiljainen ykkönen vai äänekäs kakkonen?
Odotin asiapainoitteista tulkintaa Dreamworksin tuotannosta, sain vähän sitä mutta enemmän huumoria esimerkiksi Bee Moviesta jonka meemiarvon ymmärrän, mutta sitä olisi voinut käsitellä samaan tapaan kuin muitakin elokuvia. Paneelin fokus tuntui myös katoilevan ja osion kuten fandom ja cosplay olisi voinut jättää kokonaan pois. Kuvia olisi voinut olla myös enemmän tekstin sijaan, todella usein otettiin esimerkiksi joku elokuva ja multa meni ohi kaikki tällaiset heitot kun en Dreamworksin elokuvia ole niinkään nähnyt, että muistaisin edes mitä kaikkea siltä yhtiöltä on tullut. Kuten kuitenkin sanoin, paneeli oli sävyltään humoristinen ja nauroin useassa kohtaa panelistien heitoille eli ohjelma ei ollut tylsä. Vain erilainen kuin oletin.

Tämän jälkeen olinkin jo juoksemassa "Kenelle tämä oikein on suunnattu?" Kun kohderyhmät sekoittuvat-luennolle. Luennon puhuja on pitänyt aiemminkin esim. Desuconissa ohjelmaa ja tiesin, että tämäkin olisi varmasti hyvä ihan aiheensakin puolesta. Luento oli viihdyttävä ja sain paljon uutta ajateltavaa eri sarjojen fandomeista ja kohderyhmistä noin ylipäätään. 


Sitten koitti koko päivän hermostuttanut hetki eli oma ohjelmani eli minä ja rauratin olimme jälleen pitämässä Winx Clubista luentoa. Viime vuonna olimme kumpikin ensimmäistä kertaa pitämässä tän tyylistä luentoa ja olimme sitä mieltä, että 165 diaa on sopiva ellei jo liian vähän 1,5h kestävää luentoa varten. Kuten arvata saattoi, ehdimme käsitellä noin 1/4 koko luennon sisällöstä eli...pelkän Winx Clubin juonen ensimmäiseltä kaudelta seitsemänteen. Tarkoitus oli puhua yhdessä, mutta jäin vain rämppäämään slideja ja toinen osapuoli hoiti puhumisen. Tästä jäi melko paha mieli koska olimme tehneet luentoa pitkään ja yhdessä enkä päässyt avautumaan tästä lapsuuteni keijusarjasta.

Se viime vuodesta. Tällä kertaa nousimme kuin feeniks ikään eli teimme uuden Winx-luennon, tällä kertaa käsittelimme aihetta joka piti käsitellä jo edellisessä ohjelmassa eli sarjan päähenkilökuusikon kehitys läpi sarjan. Sali oli pienin kaikista ja niin perällä, että jopa mulla oli hankaluuksia löytää sinne ensiksi. Salivänkäriä ei näkynyt ja läppäri oli kiinni, joten stressitasot ainakin itselläni nousivat jonnekin taivaisiin asti. Onneksi tekniikkaihminen saapui keskuuteemme ja sai kaiken pelaamaan ja jäi jopa ruhtinaalliset 5min hermoiluaikaa. Vastaava saapui pahoitellen luoksemme ja totesi, että oli unohtanut laittaa meille salia vastanneen vänkärin.

Sali meni kuitenkin täpötäyteen huolimatta siitä, että ohjelmamme oli viimeisellä ohjelmapaikkarivillä ja monet olivat varmaan valmiina lähtemään kotiin sen päivän osalta. Loput jouitivat jopa seisomaan takana kun istumapaikat menivät, mikä yllätti meidät molemmat että niinkin moni oli kiinnostunut aiheestamme.

Itse luento meni meidän kummankin mielestä aivan nappiin! Vaikka hermoilin alussa ja omat puheenvuoroni tuntuivat hirveältä jaarittelulta, yleisö ei karannut missään vaiheessa tai muuta. Saimme kummatkin puhuttua about saman verran. puhuimme koko sisältömme läpi hyvissä ajoin ja ehdimme jopa ottamaan lopussa kysymyksiä yleisöltä. Niitä kysymyksiä myös tuli, vaikka ne koskivat enimmäkseen Winxiä sarjana eikä meidän luentoamme. Oli kuitenkin hauska vastailla juuri uudempien kausien tapahtumia koskeviin kysymyksiin, kun ne eivät useimmalle ole tuttuja kolmen ensimmäisen kauden sijaan.

Jäi hyvä mieli ohjelmanpitämisestä ja suunnittelemmekin jo kolmatta Winx-aiheista luentoa...ajattelin myös rohkaistua joskus pitämään aivan yksin (jostain muusta aiheesta tällä kertaa kuin Winxeistä) ohjelmaa jostain kunhan keksin aiheen ensiksi.

Sunnuntaina taas tällaista
Sunnuntai koitti ja päivä oli varattu jälleen kerran vain ohjelmissa käymiselle. Ensimmäinen con, jossa olen käynyt yli 3 ohjelmassa...voisi ottaa ihan tavaksi, jos vain conissa sattuu olemaan tarpeeksi mielenkiintoista ohjelmaa.

Kävin ensimmäistä kertaa ikinä kunniavierasohjelmassa eli ääninäyttelijä Markus Bäckmanin rupatteluja tuli kuunneltua. Hymy nousi korviin jo heti alussa, kun hän tervehti kaikkia Ihaa-äänellä. Hän antoi myös näytteitä mm. Viisi Legendaa-elokuvan Joulupukkina ja Lilo & Stitchin Gantuna.
Ohjelman sisältö oli myös mielenkiintoinen, sillä sain tietää mm. hänen näkemyksensä uudesta Muumit-dubista, jossa hänellä on muutama sivurooli sekä ylipäätään satunnaisina taustahahmoina olemisesta sarjoissa.

Kunniavierasohjelman jälkeen oli hänen nimikijoitustilaisuutensa, josta kävin nappaamassa oman
yksilöni ja sain vaihdettua jopa pari sanaa hänen kanssaan suomalaisesta ääninäyttelystä.


Menin myös enimmäistä kertaa luennolle cossikisan sijaan. Olin ihan tyytyväinen tähän päätökseen, kun huomasin pääsaliin kiertävän jonon joka tosiaan alkoi salin edestä rappusia pitkin toisen kerroksen taidekujalle asti. Saliin oli paikkaliput, mutta paikan sai valita itse joten ihan luonnollista, että väki haluaa parhaat paikat varsinkin, kun sali on tasainen eli takana olevat eivät näe paljon mitään.



Luento cossikisojen aikaan johon menin oli Disneyn Aladdinin jatkumo. 
En ole nähnyt Aladdinista muuta kuin ensimmäisen elokuvan, vaikka olenkin tietoinen jatko-osista ja tv-sarjasta. Disney aiheena jaksaa kuitenkin kiinnostaa, joten menin sillä oletuksella että tiedän luennon jälkeen paremmin sarjan kaikesta tuotannosta. Oletus oli täysin oikea, sillä luento oli napakka 45 minuutin paketti jossa käytiin läpi kaikki elokuvat tms kronologisessa järjestyksessä ja puhuja oli koonnut jokaisesta hyvät ja huonot puolet mahdollisimman objektiivisesti tulkitsemalla. Ohjelma ei myöskään ollut kuivakka, vaan puhuja onnistui tasapainottelemaan hyvin huumosin ja asiallisemman menon välillä. Aladdinin 86-jaksoinen tv-sarjakin saatiin kuulostamaan sellaiselta, jonka taidan jossain vaiheessa ottaa projektiksi katsoa.
Miinusta tulee omalta osaltani wikipedia-tyylisestä luetteloinnista kunkin sarjan tuotannon suhteen sekä tekstin määrästä muutamalla dialla, vaikka kuvien käyttö olikin muuten runsasta.

Kävin katsomassa vielä päättäjäiset jossa oli juontajilla mikrofoni liian kovalla ja HotAnimeBoyz esiintymässä mahtavasti ja olikin aika painella kotia kohti. Popcult tapahtumana oli hyvä jonoja tms lukuunottamatta, rakennusta oli hyödynnetty loistavasti conia varten ja ihana sää oli vielä kirsikkana kakun päällä. Aion ensi vuonna tulla kyllä uudestaan, saa nähdä olenko ohjelmanpitäjänä vai minä sitten silloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti