sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Making of vaatteidenvaihto

Ajattelin avata Traconissa nähdyn esityskisassa olleen mekonvaihtotempun mekaniikkaa ja kaikkia sen välivaiheita. Lätkäisen tähän samalla wip-kuvia kummastakin cossista vaikka ne eivät varsinaisesti itse vaatteidenvaihtoon liitykään.

Aivan aluksi lähdimme Teepannun kanssa liikkeelle siitä, että valitsemamme biisin aikana on vaatteidenvaihto joka oli pakko saada myös omaan esitykseemme. Päätimme heti ensi alkuun, että vaihto tulee tapahtumaan yleisön edessä eikä esim. sermin takana tai vastaavalla tavalla piilossa kuten yleisesti on tapana. Näytin Teepannulle mm. tämän ja tämän esityksen, joissa kummassakin vaatteidenvaihto oli sellainen, jota halusin omassa esityksessämme lähteä tavoittelemaan.

Vitsit mitkä muokkaustaidot
Kokeilimme aluksi WCS 2013-finaalin USA-tiimin temppua eli mekko olisi kosotunut useammasta kerroksesta jotka paljastuvat kun lähden pyörimään. Narujen ja pyörimissuunnan kanssa sählääminen sai meidät lopulta miettimään muita ratkaisuja, sillä vaatteidenvaihtoon oli tosiaan aikaa vain noin 5 sekuntia. Katsoimme laittoman paljon quick change- videoita ja koitimme oppia niistä jotain kikkoja, mutta päätimme, että taikatemput ovat ehkä turhan hardcorea kahdelle täysin aloittelijalle vaatteidenvaihtotemppujen suhteen. Olimme jo melkein valmiit luovuttamaan koko esityksen suhteen, sillä mekonvaihto on se huippukohta ja ilman sitä esitys tuntuisi aika lattealta. Löysin onneksi tämän esityksen sattumalta ja jonkin aikaa pohdittuamme keksimme tekniikan, joka toimisi ja näyttäisi vielä hyvältä.

Mekko irrallaan
Jutun juju on miehustassa olevat lenkit ja läpinäkyvästä worblasta tehty kepukka, joka pujotellaan lenkkien lävitse. Kuvassa oleva pinkki nauha ei ole tarpeellinen, auttoi vain löytämään sen helpommin koska kepukan pää piilotetaan helman alle enkä kesken esityksen voi alkaa tonkimaan sitä, joten pelkän tuntoaistin varassa mentiin. Traconin puolesta laittoivat keltaista pimeässä hohtavaa tepippiä, jotta kepukan löysi vielä esityksen jälkeenkin.

Kepukka
Läpinäkyvä worbla on sileytensä puolesta täydellinen ja worblan kovuus auttaa pitämään miehustan kummatkin puolet toisissaan kiinni ja asu näyttää ryhdikkäältä myös silloin, kun alla on se toinen mekko joka väkisinkin saa kantajansa näyttämään turvonneelta ja just siltä, että kohta vaihtuu vaatteet.
Keksittyämme "lenkkitekniikan", kokeilimme pitää asua kasassa satiininnauhalla mutta eihän siitä mitään tullut kun nauha alkoi purkautumaan lenkeistä. Kokeilin mustaa worblaa sen kovuuden vuoksi, mutta tavallisen worblan pinta on sen verran karheaa että se ottaa kiinni kankaasta tehtyihin lenkkeihin eli kepukka ei liiku sitten mihinkään paikaltaan. Satuin omistamaan sitten tuota läpinäkyvää versiota ja vaikka tuo ensimmäinen versio eli kuvassa oleva on kärsinyt paljon, se toimii yhtä hyvin kuin alussa. Pienet ilmakuplat eivät vaikuttaneet liikkuvuuteen, vaikka ikävästi rätisivät ja poksuivat kun kepukkaa pujiteltiin lenkkien läpi välillä aika väkivaltaisestikin.

Lenkit ja kepukka
Siellä se on piilossa
Tämä systeemi kuitenkin vain avaa puvun, eli mekko ei lähde valumaan itsekseen pois päältä vaan se pitää vetää erikseen. Shirayukin lyhyessä punaisessa mekossa on mystinen kermanvärinen koriste, joka menee koko mekon ympäri. Keksimme, että siitä vetämällä Teepannu saa kiskottua mekon pois päältä samalla kun vetää kepukan ensiksi ulos.

Miten siistiä jälkeä
Tarranauha
Jos joku ihmetteli, miksi cossin hihat näyttivät niin oudoilta niin syy siihen on se, että jätin hihasauman kokonaan auki helpottamaan poisottamista. Jos hiha olisi ommeltu kiinni, käteni olisi ottanut siitä vastaan eikö vaihto olisi ollut niin smooth kuin halusimme.


Vihreä mekko on tosiaan koko ajan punaisen alla. Päätin jo heti aluksi, että vihreän eli pitkän mekon helma koostuu kahdesta eri kankaasta ihan jo siitä syystä, että mekoissa on erisävyiset helmat. Ylempi kermanvärinen kerros on sifonkia ja sen saa helposti taiteltua kasaan punaisen mekon alle ilman, että näytän turvonneelta. Sifonki luo myös kivan efektin vaatteidenvaihdon yhteydessä, sillä se laskeutuu nätisti eikä siihen jää kauhen näkyviä ryppyjä, sillä ne rypyt kuitenkin tulevat kun kangas on niin tiiviisti kasassa useamman tunnin ajan. Alla oleva valkoinen helma laskeutuu niin nopeasti maahan asti, että sifongin laskeutuminen lisää vaatteidenvaihton näyttävyyttä.

Kaksi kerrosta ja tosi ryppyinen helma
Valkoinen alla oleva helma on taiteltu vain lyhyemmäksi ja tungettu vihreän "takin" laahuksen ja sifonkin kanssa punaisen mekon alle. Ainoa ratkaisematon ongelma oli se, että valkoinen helma tykkäsi laskeutua ennen aikojaan vaikka punainen mekko oli niin kireänä kuin mahdollista. Kaikki muu oli taiteltu selkääni, joten ne pysyivät siellä hyvin mutta valkoisen helman piilossa oleva osa on vain lantioni kohdalla, jossa punainen mekko jo vähän leveneekin eikä samanlaista painetta synny kuten yläosan kohdalla, että kangas pysyisi varmuudella siellä tipahtamatta.

Valkoinen helma lähti valumaan esityksen alkaessa
Siinä taisikin olla nyt jotenkin selitettynä ideamme, toivottavasti siitä sai jotain selvää. Loppukevennyksenä wip-kuvia vihreän mekon työstöstä.

Fashion statement ja worblaosat saatu muotoonsa
Yksi jännimmistä jutuista ihan ompelunäkökulmasta oli Shirayukin vihreän mekon hihat. Edestä menee jokin aivan käsittämätön halkio ja hihaan tulee myös laskoksia. Monen ja monen kokeilun jälkeen tulin siihen tulokseen, että nyt ollaan oikeilla jälkillä ja lopulta hihan kaava näytti tältä:


Hihassa ei ole siis saumaa samassa kohdassa kuin 99% hihoista on vaan hiha kiinnittyy edestä.

Aika lähelle päästiin
Pohdin myös pitkään, kuinka suotavaa on käyttää kankaan väärää puolta oikeana puolena varsinkin kun kyseessä oli satiini, eli oikea puoli kiilsi kuin Naantalin aurinko ja vastapesty ikkuna jne eli näytti karsealta enkä ymmärrä miksi kukaan haluaisi käyttää sitä oikeasti yhtään missään. Vuorikankaat ovat usein kuitenkin melko kiiltäviä, joten kankaan kiiltävyys joka näkyy mm. hihassa ei häirinnyt kuin mietin asiaa siltä kannalta. Kyseessä ei ollut kuitenkaan Eurokankaan se perus halpa satiini, jonka väärä puoli kiiltää myös vähäsen vaan jokin toinen hieman hintavampi tapaus joka näytti väärältä puolelta perus puuvillalta.

Worblan ja helmien maalaamista
Lisää helmiä
Woah se on valmis!!1
Eipä tässä kaiketi muuta, toivottavasti tästä nyt joku tajusi jotain ja sai ehkä jotain irti :D Tarvittaessa saa tietenkin myös kysellä lisää ja voin koittaa ottaa ehkä informatiivisempia kuvia ja selittää tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti