sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Making of Tähkäpää + Tampere Kuplii-säätäminen

Aluksi ajattelin, että Tähkäpään huppariasu on sen verran yksinkertainen, etten ala siitä sen enempää jauhamaan täällä blogin puolella. Erinäisistä syistä johtuen, joita avaan postauksen loppupuolella, päädyinkin silti läppärin eteen naputtelemaan tästä puvusta.

Referenssikuvat, yhdistelin näitä molempia omassa cossissa

Tein aluksi Tähkäpään Desucon Frostbiteen 2020 hyvin tiukalla aikataululla, taisin pari viikkoa ennen conia päättää että tämän teen ja siitä syystä ns. kunnon peruukkia en omistanut ennestään enkä todellakaan olisi ehtinyt tilata mistään sopivaa. Löysin myöhemmin kuitenkin täydellisen yksilön Instagramin kautta. :D Olin törmännyt erääseen venäläiseen Tähkäpää-cossaajaan ja hänellä oli niin hyvä peruukki, että menin kyselemään, mistä hän oli sen ostanut. Hän jopa vastasi ja antoi samalla alennuskoodin kyseiseen nettikauppaan, mistä oli oman peruukin ostanut.

Tähkäpään tukka on ensimmäinen lacefront-peruukkini ja yllätyin, miten helppo otsatukkaa oli muotoilla, kun ei ollut kuiturivejä määräämässä kuidun suuntaa. Peruukki on muuten lähes täydellinen, mutta kuitu on kauttaaltaan pienesti krepattua, joka ei tee peruukkia ainakaan kovin sileän tuntuiseksi. Ehkäpä kyseinen käsittely on tehty muotoilua ajatellen, koska kuitu tosiaan pysyy paikoillaan ilman hiuslakkaa kummempaa käsittelyä. 

Vanha vs uusi peruukki

Itse puku on aika simppeli; huppari, toppi, lököhousut ja tennarit. Kaikkein vaikeinta oli löytää oikeanlaiset kankaat sopivissa väreissä, mutta ihmeen kaupalla Eurokankaan palalaarit tarjosivat marjapuuron väristä collegea ja lilaa trikoota juuri oikeaan aikaan. 

Tähkäpään huppari näyttää kuvissa ladyfit-malliselta, mutta preferoin omalla vartalollani oversize-mallia ja koin, että sellainen sopii tällaiseen ns. kotiasuun. Otin siis suoraan unisex-mallisen hupparin kaavat kirjasta ja pidin hihat sekä madalletun olkalinjan ennallaan, mutta kavensin miehustaa ja lyhensin pituutta. 

Hupparin nyöriä ei toki löytynyt suoraan sen värisenä kuin halusin, joten piti ryhtyä värjäyspuuhiin valkoisen nyörin kanssa. Nyörin stopperit pyörittelin worblasta ja maalasin halutun värisiksi. Tein myös nyörin renkaat softiksesta, johon kirjoin päälle laakapistoa tekstuurin aikaansaamiseksi. 

Stoppereita ja renkaita

Toppi on ihan basic toppi trikoosta, johon uskaltauduin maalaamaan käsin logon. Koska screenshoteista oli vaikea saada selkoa tarkasta kuviosta, otin mallia virallisista Tähkäpään t-paidoista.


Valmis toppi

Housut oli hävyttömän helppo tehdä, otin valmiskaavoista pituutta pois ja tein kuminauhavyötärön :D vaativin osuus oli aurinkojen/tähtien maalaus, jota varten tein sabluunan perus laminointikalvosta. 

Hienot aurinkopöksyt

Kenkiä en kuvitellutkaan lyhyellä aikataulullani löytyvän sattumalta oikean värisenä kirppiksiltä (vaikka lilat converset ovat varmasti olemassa), päädyin suosiolla metsästämään valkoisia tennareita jotka värjäisin oikean värisiksi. Värjäsin kengät samassa seoksessa samaan aikaan hupparin nyörien kanssa saman sävyn saamiseksi, koska sekoitin punaista ja sinistä jauhetta summanmutikassa enkä todellakaan olisi saanut tehtyä täsmälleen samaa sävyä uudestaan. Värjäsin myös kenkien nauhat, koska sinistä värjäysjauhetta jäi yli enkä kerennyt metsästää valmiiksi oikean värisiä kengännauhoja. 

Ennen vs jälkeen värjäyksen

Valmis cossi!

Overall olen tosi tyytyväinen valmiiseen lopputulokseen, kaikki asun osat näyttävät ainakin jossain määrin siltä, että olisin ostanut ne kaupasta = cossi on laadukkaasti tehty. Erityisesti huppari on tosi mukava ja kivan näköinen päälläni, ja olenkin käyttänyt sitä koulussa laiskoina päivinä. Koko asu on mukava pitää päällä lukuunottamatta pitkää, painavaa ja päästä pois valuvaa lace front-peruukkia. 

Miksi nyt sitten palasin tämän puvun pariin ja miten Tampere Kuplii liittyyn nyt sitten yhtään mihinkään? Siten, että viime marraskuussa pidimme Niyarifan kanssa Tähkäpää-shootin, josta yhden kuvan ilmoitimme Kupliin photoshoot-kisaan "hei pitäiskö osallistuu :D vois :D"-meiningillä maaliskuussa. 

Koska osallistumisemme ei ollut mitenkään pitkän pohdinnan takana, ainakin itse unohdin koko ilmoittautumisen omien kiireiden vuoksi ja kaiken lisäksi ilmoittautumisen sekä itse kilpailupäivän välillä oli parikin kuukautta. 

Yhtäkkiä toukokuun loppupuolella Niyarifa pisti viestiä, että kuulemma kisan formaattia on vähän muutettu ja kyseessä onkin nyt cosplaykisa, oli vähän epäselvää oliko kyseessä kuitenkin cosplayphotoshoot-kisa, jossa kuvaajan panoksella on myös osuutensa. Asia jäi vähän sikseen kun oli muuta menoa sinä päivänä ja viestittely cosplayvastaavan kanssa takkuili.

Seuraavana aamuna Niyarifa pistää taas viestiä, että hei tota se kisa onkin tunnin päästä, ja meillä on edelleen saatetekstinä vain kuvaustilanteeseen liittyviä asioita, kuten tunnelmanluonti sekä hauskana faktana että olen värjännyt cossin kengät itse. Koska kisa olikin nyt ihan perinteinen cosplaypukukisa tai oikeastaan showcase, tunnelmanluonnilla ei sinänsä ollut mitään väliä kun pukua katsottiin ensisijaisesti. Ja meillä oli nyt vaan niistä kengistä maininta, joita ei edes näkynyt kunnolla siinä kyseisessä kuvassa.....:D 

Tällä kuvalla osallistuttiin

Paniikissa kirjoittelin ranskalaisin viivoin about samat asiat kuin mitä tuossa yläpuolella lukee ja toivoin, että cosplayvastaava kerkeää näkemään viestin sekä välittämään tiedot juontajille. Itse striimissä kuitenkin kivasti otettiin juonnossa mukaan myös kuvaustekniset asiat, vaikkakin koko konsepti olikin hyvin outo ja viime tinkaan vaihdettu. 

Oikeasti infoviesti formaatin muuttumisesta oli tullut jopa viikkoa aiemmin eikä vain edellisenä päivänä, mutta tieto kisaajakadosta oli luultavasti jo aiemmin tiedossa, jolloin formaatin muuttumisesta olisi voinut päättää jo paljon aiemmin.

Tästä jäi käteen kummallekin Tampere Kupliin mitalit kiitoksena osallistumisesta. Että sellaista cosplaysäätöä tähän kevääseen, tavallaan on vähän kaivannut jotain tällaista kun mitään sen kummempaa ei ole järkätty tapahtumarintamalla. 

Sairaan nopean puvun kuvailun aikana harmittelin, ettei ollut blogipostausta tästä puvusta jonka olisin voinut suoraan linkata cosplayvastaavalle. Ylipäätään kun kirjoitin pointteja ylös, tuli sellainen fiilis että tässä puvussa on kuitenkin omia pieniä juttuja ja yksityiskohtia, joita voisi olla hauska avata vähän enemmänkin postauksen muodossa. Joten tulevaisuutta ajatellen jos osallistun taas kisaan, johon liittyy tämä kyseinen cossi, postaus nyt olisi valmis suoraan linkattavaksi :D

Siinä kaikki tällä kertaa, toivottavasti pääsisin vielä juttelemaan uuden cossin tekovaiheista, mikäli saan sen valmiiksi tämän vuoden puolella. Ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti