perjantai 1. joulukuuta 2023

Kävijästä kisaajaksi - Cosvision 2023

Elikkäs con-vuosi huipentui niin minulla kuin varmasti monella muullakin Cosvisioniin. Omalla kohdallani kyseessä on vuoden ainoa tapahtuma, jossa en ole töissä tai kisaamassa, eli niin sanotusti "vaan" kävijänä (spoiler: ei ollutkaan).

Spoilerit heti alkuun

Pohdin pitkään mitä laittaisin päälle, sillä olen muutamaa vakio-cossiani käyttänyt viime aikoina melkein kyllästymiseen asti. Traconiin valmistunut Prinsessa oli potentiaalinen, mutta ei houkutellut kulkea hassu peruukki päässä bussilla tapahtumaan. Päädyin lopulta Katarinaan, jota ajattelin samalla myös korjailla Nekoconin jäljiltä. Olen käyttänyt Katarinaa oikeastaan vaan kesätapahtumissa vaikka asu on kaikkea muuta kuin kesään soveltuva (päästä varpaisiin peitettynä ja monta kerrosta kangasta), joten sen sekä sijainnin helppouden vuoksi päätin laittaa hänet pitkästä aikaa. Oli melkoinen operaatio päästä siististi perille, kun piti varoa isoa valkoista kellohelmaa kaiken loskan keskellä :D 

En ollut menossa kenenkään kaverin kanssa enkä oikein tiennyt, keitä sinne oli omista tutuistani edes tulossa. Heti sisäänkäynnillä törmäsin pariin tuttuun, mutta muuten tapahtuman kävijät vaikuttivat kaikki olevan vähintään 10 vuotta itseäni nuorempia. Kävijöitä ei muutenkaan ollut ihan kauheasti, jota osasinkin odottaa melko korkean lipun hinnan vuoksi (vähän päälle 20 €). Lipun hinta ei sellaisenaan ole paha, mutta Cosvisionissa ei ollut minulle juurikaan tekemistä, lukuunottamatta cosplaykilpailua, jota varten tulin pääasiassa paikalle. Tähän toki vaikutti myös tilan rajallisuus, Espoon kulttuurikeskus on vähän hassun muotoinen (kapea mutta korkea). Cosplay-aiheista puheohjelmaa olisin kaivannut enemmän.
Cosplaykisa oli kuitenkin itselleni se ykkösjuttu ja olin tavallaan valmis maksamaan lipun hinnan sellaisenaan, vaikka tapahtumassa olisi ollut vain ja ainoastaan kilpailu katsottavana. Cosvision pyrki kuitenkin olemaan myös con, joten sen vuoksi kävijänä olisin toivonut olevan vielä enemmän ohjelmaa. 

Kun mainitsin että Cosvisionissa tulisin olemaan kävijänä, ennen kuin huomasinkaan olin päätynyt yhtäkkiä backstagelle osana Cosvision Star Cosplay-kilpailua eli Cosvisionin oma hall-cosplay, jossa voittaja saa suoran pääsyn seuraavan vuoden Cosplayn SM-kisoihin. SM-kisoihin pitää normaalisti hakea ja hakemus pisteytetään hakijan kilpailijakokemuksen perusteella. Mainittakoon, että 
Cosvision Star Cosplay-kilpailu erosi muista hall-kilpailuista myös siten, että sai kilpailla myös sellaisilla cosseilla, joilla oli sijoittunut (kunhan ei ollut voittanut 1.sijaa). Tästä syystä kilpailin Katarinalla uudestaan, vaikka sijoituinkin Nekoconissa samalla cossilla toiseksi. Tiesin myös kilpailusta etukäteen, mutta en tiennyt yhtään, minkä tasoisia pukuja ollaan etsimässä ja riittäisivätkö omat taitoni osallistumiseen. Olikin erityisen mukavaa päästä mukaan!

Kilpailin numerolla 7!

Backstagella olikin kaikki kaverit ja tutut, joka ei sisänsä yllättänyt. Olikin siis oikein mukava yllätys päätyä mukaan kisaan, sillä tällä tavoin pääsin näkemään kavereita eikä tarvinnut yksin vaeltaa conissa odottamassa kisan alkua. En ollut aiemmin käynyt Espoon kulttuurikeskuksen backstagella, joten sokkeloinen bäkkäri vaati jonkin verran tutustumista, että siellä osasi kulkea. tuhmamyy scoutattiin myös mukaan kilpailuun ja vietinkin pääosan päivästä hänen kanssaan! 

Pian scouttauksen jälkeen koittikin jo oma tuomarointiaikani. Tuomarointi meni mielestäni hyvin, tuomaristo osasi esittää juuri oikeat kysymykset, jota kautta muistin kertoa kaikista pienistäkin yksityiskohdista puvussa. Nekoconissa unohdin esim. melkein kokonaan kertoa kiinnitysmekanismeista, joka olikin tuolloin yksi perustelu sijoitukselle :D kannattaa muistaa kertoa kaikki! Koin myös ensimmäistä kertaa sen, että tuomaristossa on oikeasti läheisiäkin kavereita eikä vain tyyppejä, jotka tiesin somesta ennestään tai muuten vaan hyvänpäiväntuttuja. Tämä ei mielestäni kuitenkaan näkynyt tuomaroinnin laadussa, vaan tilaisuus käytiin saman protokollan mukaan kuin muutkin tuomaroinnit.

Tuomaroinnin jälkeen riensin yläkertaan kuvauksiin. Asuni oli melko samaa värimaailmaa kuin ympäristö (isot ikkunat kohti lumista talvimaisemaa), joka hieman hankaloitti kuvien ottoa. Kuvauksista tuli kuitenkin ihan onnistuneita kuvia!

Hyödynsimme tehostevaloja!
Kuva @ Jasu

Tämän jälkeen oli jonkin verran luppoaikaa ja kiertelin tapahtumassa, tällä kertaa onneksi seuran kanssa niin aika kului varsin nopeasti. Päädyin kuitenkin pian takaisin backstagelle, sillä en malttanut odottaa kisan alkua. Tässä kohtaa näin kaikki muut kisaajat (sekä oman kategoriani että SM-kisaajat) ja huhhuh, mitä pukuloistoa oli jälleen luvassa! Sain myös tietää, että pukukisaajat ovatkin ensimmäisenä lavalla, eli pääsimme näkemään väliaikaohjelman lisäksi kaikki kisaesitykset, jee!

Cosvision Star Cosplay-kilpailijat
Kuva @ Jasu

Jännästi kaikilla SM-kisaajilla oli jotenkin melankolisia tai synkkiä esityksiä, romanttiset ja hyvänmielen esitykset loistivat poissaolollaan. Jäin pohtimaan, onko kyseessä joku trendi vai pelkkä sattuma. Onko synkkä esitys jotenkin (alitajuntaisesti) ajateltu olevan vakavammin otettava arvokisoja ajatellen, kuin komediaesitys? Toisaalta komediaesitys on siinä mielessä helpompi rakentaa, niin kisaaja on toki voinut ajatella haastavan itseään tekemällä vakavamman esityksen, jossa lähtökohtaisesti on vaikeampi saada lavalla oikea tunnelma luotua ja yleisö mukaan. Pisti vain silmään niin jäin miettimään :D 

Odotin myös mielenkiinnolla Encanto-minimusikaalia, jonka tarjosi Oulun Cosplay ry. Livelaulamista tai ylipäätään mikkien kanssa esiintymistä on sen verran harvoin tarjolla conilavoilla (Desuconin avajaisia ja päättäjäisiä lukuunottamatta), että nautin kyllä ihan joka hetkestä! 

Niin paljon tunteita!
Kuva @ Nyymix

Photoshoot-kilpailussa oli myös aivan älyttömän hienoja otoksia, oli todella vaikea sanoa, kuka nappaisi ensimmäisen sijan. Ylipäätään kilpailu kokonaisuudessaan oli muikea kattaus oikeastaan kaikkea, mitä cosplaylla harrastuksena on tarjota: pukukilpailu, esityskilpailu, minimusikaali, photoshoot-kuvia ja CMV-näytös! Erinomainen starttipakkaus esimerkiksi uudelle harrastajalle, joka ei välttämättä tiedä, mitä kaikkea hienoa harrastus tarjoaa jopa Suomen kokoisessa maassa. 

Olikin palkintojenjaon aika ja kääk, sain kunnian olla toisella sijalla! ;__; Tuossa hetkessä vähän nauratti, että samalla puvulla sijoitun jo toistamiseen kakkoseksi, että mitä pitää oikein tehdä että voitan joskus eikun :D Kilpailussa oli todella kovatasoisia pukuja enkä ollut ainoa, joka oli sijoittunut jo aiemmin samalla puvulla jossain toisessa kilpailussa. Siksi oli erityinen kunnia vastaanottaa tässä seurassa edes jokin sijoitus! 

Onnittelut tammukka kolmossijasta ja hennameri ansaitusta ensimmäisestä sijasta! En tuntenut heitä entuudestaan, mutta oli mukavaa höpistä backstagella hetken aikaa!

Cosvision Star Cosplay-voittajat
Kuva @ Jasu

Nappasimme voittajakolmikon yhteispokaalikuvan!

Tässä kohtaa luikahdin takaisin backstagelle, jonne harmillisen huonosti kuului että näkyi muiden kilpailuiden tuloksia. Backstagen televisio oli jotenkin todella haalea ja kontrastinen, joten meni hetki, että joku tunnisti lavan keskelle juoksevan hahmon hakemaan palkintoaan. Onnittelut kaikille voittajille!

Kokonaisuutena tapahtuma tarjosi sitä mitä lähdinkin sieltä hakemaan (eli cosplaykilpailuiden katsominen) ja sainkin paljon enemmän! Kilpailu oli laadukkaasti järjestetty, rytmitys oli hyvä ja kattaus monipuolinen. Backstagella oli rento ja kannustava tunnelma niin ennen kilpailuja kuin niiden aikana/jälkeen ja tiesin koko ajan hyvin, mitä tapahtuu seuraavaksi. 

Sellainen con tällä kertaa, myönnettäköön että tämän tapahtuman jälkeen aivoni ovat raksuttaneet mahdollisen NCC-karsintaesityksen ideoinnin parissa kovaa tahtia. On niin monta rautaa tulessa kaiken kanssa myös ensi vuonna, joten saa nähdä, mahtuisiko sinne yksi arvokisan kokoinen aukko. 

Näin vielä vuoden loppuun blogin puolella alan täyttämään Pääkaupunkiseudun cosplay ry tekemää joulukalenteria parin koostepostauksen voimin. Ensi kertaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti