lauantai 22. syyskuuta 2018

Ensi kertaa Mikkelissä

Olin Mimiconin lipunmyynnin julkaisun jälkeen pohdiskellut, pitäisikö käydä vilkaisemassa tuo Savon seudulla oleva pienehkö con, josta olin kuullut paljon hyvää tutuilta. Satuin saamaan töistä lomat juuri sopivasti niin, että pääsin sekä Traconiin että Mimiconiin, joten hotelli ja junaliput vaan suoraan varaukseen ja menoksi!



Junamatka taittui Sailor Moonin kanssa
Saavuin kaupunkiin jo perjantaina, vaikka näin jälkikäteen mietittynä conin auetessa vasta klo 12 lauantaina olisin voinut hyvin lähteä Helsingistä jo silloin eikä olisi tarvinnut edes herätä joskus yöllä. Loppupäivä meni lähinnä animea katsellessa ja cossien kunnon tarkistuksella, joten harvinaisen stressitön ja rauhallinen conia edeltävä päivä.

Asettauduttu'd
Lauantai meni lähinnä ihmetellessä paikkaa ja keksien tekemistä, jota ainakin löytyi pukuhuonetta etsiessä. Pukuhuoneet olivat lopulta käytän päässä, joka näytti ensi silmäyksellä päättyvän yhteen huoneeseen jossa oli jotain figuurimaalaista, joten en sinne tajunnut mennä edes vilkaisemaan. Lopulta kun olin sitä mieltä, että figuuripajatila oli ainoa käytävä, jota kautta pääsi pukkareihin niin päädyin sinne ja se ei ollutkaan huone, vaan eräänlainen syvänne josta jatkui käytävä sitten pukkareihin. Ei ollut kovin tervetullut olo, kun ratkaiseva käytävä oli tukittu tuoleilla barrikadiksi. Tiedä sitten, oliko informaatiokatkos kyseessä pukuhuonetilojen järkkääjän ja ifguurimaalauspajan välillävai eikö kukaan tullut ajatelleeksi, että kävijät laukkujen kanssa rynnivät figuurityyppin ohitse jatkuvasti ja tuolit eivät esteinä ainakaan helpota.

Portaitaaa
Oletin olevani lähinnä yksikseen kun en ollut pahemmin kuullut keitä tuttuja olisi tulossa koko tapahtumaan mutta suureksi onnekseni törmäsin sattumalta Yujiniin, joka oli samassa tilanteessa. Päätimme mennä ääniraidan teosta kertovaan ohjelmaan ja cosplaykisaan, jotta tulisi jotain muutakin tehtyä hengailun lisäksi. Oli hassua bongata hirveä kasa väliltä 8-13v kävijöitä, joilla oli melkein sama koulupuku kuin mulla, mutta selkeästi ne olivat jotain random koulupukuja ebay/wish/aliexpress-akselilta eikä niinkään cosseja. Vitsailtiin että mulla on täällä oikee ryhmäcossikin kasassa :D


Kati "Katskaa" Rolamon Ääniraidan ABC oli lyhyt ja ytimekäs paketti ääniraidan tekoon aloittelijatasolla esim. cosplayesityksiin ja sain juusi sellaista infoa, kuin odotin saavani. Traconin esityskisaa varten esityksemme ääniraidan väsäsi kaverini, jolla oli aiempaa kokemusta vastaavasta ja itse hölmänä tuijottelin vain vierestä ja arvioin erilaisten ilmaisten äänitehosteiden laatua. Sen jälkeen päätin, että haluan oppia myös itse ääniraitojen salat, jotta voin alkaa työstää tulevia esityksiä kisoja varten eikä tarvitse olla riippuvainen kenestäkään.

Cossikisat koostuivat Hall cosplaysta ja photshoot-kisasta, johon päätin myös osallistua ensimmäistä kertaa. Mitään voittoa en lähtenyt tavoittelemaan, lähinnä halusin kokeilla että saako tällaisesta kisamuodosta mitään kiksejä itselle.

Kisakuva, mallina SparkleRin
Olihan se joo ihan jännää nähdä itse otettu kuva valkokankaalla, saa nähdä innostunko nyt tulevaisuudessa osallistumaan. Ei ole tuo valokuvauspuoli ihan sitä ominta aluetta (vielä...!), mutta tässä on aikaa vielä oppia vaikka mitä. Hall cosplay oli...noh, mitä hall cosplay nyt yleensäkin on. Yllättävän paljon kisaajia oli otettu mukaan ja kaikki olivat vielä ihan ns. oikeita cossaajia eikä jotain mitä nyt sattui löytymään myyntipöytien välistä kyyhöttämästä peruukki päässä paremman puutteessa.
Tommitheone nappasi hyvän kuvan!
 Kisojen jälkeen jäin hölisemään käytäville ja mieli halajasi paluuta takaisin pehmeään hotellin sänkyyn. Paluumatka ei mennytkään niin hyvin kuin kuvittelin, juuri kun astuin ulos Mikaelista ja kävelin jotain 10 askelta, taivas repesi totaalisesti ja kaatosateen seuraksi liittyi uhkeat salamat ja mylvivät ukkoset. Vainoharhaisena ukkospelkääjänä suljin kiltisti sateenvarjon ja talsin kilometrin verran näkyvyys nollassa vesisateen takia takasin päin ja onnistuin eksymään hetkeksi kun en oikeasti nähnyt yhtään mitään ja silmätkin aloivat vuotaa naamaan jääneen meikin takia. Ainakin oli ihan nätti sateenkaari matkalla! Ja koko meikki säilyi vahingoitumattomana, joka ei kauhean hyvin matchannut naamaa pitkin litimärkänä valuvaan tukkaan ja kosteisiin löllövaatteisiin.

Sunnuntaina koitti sitten ns. Se syy tulla koko coniin, eli cosplaykisa. Harvemmin lähden mihinkään hurjan kauas coniin ilman jotain selkeää syytä mennä sinne ja kisaaminen on varmaan yksi yleisimmistä syistä miksi olen päätynyt milloin mihinkin.

Päivä alkoi aika lailla tuomaroinnilla, olen ollut niistä jo aika monta kertaa joten en pahemmin jännittänyt tilannetta etukäteen ja sain kerrottua about kaiken, mitä halusinkin. Tuomarointitila oli upea, seinät oli vuorattu peileillä ja tilaa oli vaikka muille jakaa.

Pakko ottaa yhmiä kuvia 
Ennen kisaa oli luppoaikaa noin parin tunnin ajan, joten palloilimme Yuijin kanssa milloin missäkin ja päädyimme meidokahvilaankin. Kävijöitä oli selkesti edellistä päivää vähemmän, joten mahtui ihan helposti kulkemaan ympäriinsä kun kaunis sää oli houkutellut kävijöitä myös ulos.

Salakuva pihapomeista :3

Olikin jo aika siirtyä bäkkärille ja tuli siinä samalla jutustelua muiden kisaajien kanssa. Olikin kulunut jo vuosi edellisestä lavallaolosta, joten oli mukavat fiilikset vielä tässä kohtaa.

Onpas mun pohkeet lihaksikkaat
Harvemmin varsinaisesti odotan sijoitusta, mutta varmaan jokainen joskus kisannut on ajatellut penkillä istuessaan "jos minä nyt sitten tällä kertaa...!" joten samaa koin itsekin tuona hetkenä. Kun omaa nimeä ei (taaskaan) mainittu, olo oli aika sellanen jaahas okei, vaikka totta kai päällimmäisenä fiiliksenä oli ilo kun Yujin tuli ja meni sijoittumaan toisessa kisassaan! Kaikki sijoittuneet olivat ihan ansainneet sijansa ja olin samaa mieltä tuomareiden kanssa.

Eri juttu oli tuomareiden kritiikin aikana ja jälkeen. Olin ajatellut, että kyse oli samasta kuin joissain muissa kisoissa joissa olen ollut että "harkitsimme sinua kolmannellee sijalle, mutta tää toinen kisaaja x nyt olikin vähän parempi :)" joka omalla tavallaan lämmittää, että hei mua edes ajateltiin sijoitukselle. Tällä kertaa en ollut lähelläkään ja koko tuomarointi tuntui lannistavalta ja häpeälliseltä itselleni, koska suurin osa ajasta meni pelkkään kritiikkiin vaikka muiden kisojen palautteissa on mennyt jotain 50/50 tai 40/60 positiivisten ja negatiivisten pointtien kanssa. Ajattelin kyllä etukäteen, että chibireffikuva ei ole se paras mahdollisin kisaa ajatellen, mutta perustelin tuomaroinnissa kaikki valinnat, joita olin päätynyt sitten tekemään.

Sain kyllä jälkikäteen tuomarointia päässä läpikäyneenä kaikki pointit, mitä he halusivat sanoa cossistani mutta itse tilanteessa ainakin omaan korvaan osa töksäytettiin tosi pahasti ettei itku ollut kaukana, koska en osannut odottaa ollenkaan sellaista palautetta saati ottaa vastaan sitä siinä hetkessä. Pahin oli varmaan "koko cossi oli kaikilta osin jotain sinnepäin", joka oli kuin märkä rätti vasten kasvoja. Mutta hei, ainakin sukista ja kengistä tykättiin.
Tykkäsin cossista todella paljon ja luulin, että tämä on nyt sitä parasta mitä musta irti saadaan ja se myös näkyy muille. Ainakin opin nyt ihan kantapään kautta, että parhaansa yrittäminen ei aina riitä ja se pitää vain hyväksyä (ja tulla viel paremmaksi) vaikka sattuu myöntää. 

Ajattelin aluksi tehdä aiheesta noin yleisesti ottaen oman postauksensa, mutta aikani asiaa märehdittyäni ajattelin, että siitä tulisi enemmän itsensä säälimistä tai monet varmaan saisivat sellaisen vaikutelman enkä tahdo leimaantua "miksen mä sijottunu byää äiti sano et tää asu on kiva"- cossaajaksi. Pitää vähän tunnustella fiiliksiä kisaamisen suhteen näin jatkossa, koska tämä oli sen verran kova kolaus etten ole ihan varma enää mitä haluan tehdä.

Menipäs loppu vähän masentavaksi, mutta all in all Mimicon oli ihan mukava tapahtuma, jonne luultavasti en vain kävijäksi viitsi tulla sillä con ei tarjonnut kohta 10v coneja tallanneelle mitään erikoisempaa. Töihin sinne ehkä tulevaisuudessa, saa nähdä. 

2 kommenttia:

  1. Olipas ikävää palautetta tuomareilta! Tai siis tottakai palautteessa pitää antaa myös sitä kritiikkiä (varsinkin jos sitä sijoitusta ei tullut), mutta se pitäis osata muotoilla positiivisten seikkojen kanssa yhteen. Jos siitä palautteesta jää lannistunut olo niin se on annettu väärin. Pitäisi osata kannustaa ja myös kehua hyvin tehtyjä juttuja! Ja mitenkään hommaan liittymättä, musta sun cossi on tosi hieno ja siistin näköinen. En tiedä ketä oli tuomaroimassa mutta kuulostaa tosi tylyltä ja asiattomaltakin palautteelta (itse olen vain AMV-kisoja tuomaroinut niin tiedän vain niistä, mutta kyllä sama periaate palautteen kanssa pitäis olla myös cossikisoissa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs ihmettä, Blogger eikä sähköposti ilmottainut tästä viestistä kuin vasta tänään :D koko kommenttia ei näkynyt vaikka kävin täällä itse katsomassa kuin vasta nyt.
      Jep, mitä nyt muidenkin kanssa asiasta jutellut niin aika lailla kaikki ovat olleet samaa mieltä että kritiikistä ei kuulu poistua surunaamana. Laitoin vastaavalle palautet tästä, mutta vastausta ei vielä tänäkään päivänä ole tullut (tuskin kukaan edes käy sillä sähköpostilla conin jälkeen.)

      Poista