Uskomatonta, että olen nyt tässä pisteessä! 10 vuotta on pitkä aika, erityisesti näin alle 25-vuotiaana kun saman harrastuksen kanssa on kasvanut läpi peruskoulun korkeakouluun asti ja osittain myös työelämään. En missään vaiheessa tosin myöskään ajatellut, että lopettaisin tämän harrastuksen, sen verran pitkään on tullut kuitenkin kulutettua animeen ja populaarikulttuuriin liittyviä asioita että cosplay on ollut vain luontaista jatkumoa kiinnostuksen kohteille.
Hauskaa että olen jaksanut myös jatkaa blogin ylläpitoa tänne asti ja dokumentoinut viimeiset 5 vuotta matkaani cosplayn äärellä. Vanhimpia postauksia lukiessa iskee pieniä myötiksiä aww-fiiliksen lisäksi, mutta niihin on kuitenkin mukava palata ja fiilistellä aiemmin koettuja hetkiä niin coneissa kuin wip-postausten muodossa. Erityisesti kuvanlaatu vanhimmissa postauksissa vuosilta 2015-2017 ovat mielenkiintoisia, sillä sain ensimmäisen älypuhelimeni vasta 2017 loppuvuonna ja sitä ennen kuvat on otettu vanhempien tabletilla sekä järkkärillä.
Siitä olen myös kiitollinen, että tosi monesta cossistani on olemassa tosi paljon erilaisia kuvia, kun oon pitkäjänteisesti halunnut about jokaisesta cossista kunnon photoshootin. Monia hetkiä en olisi edes muistanut noita kuvakansioita penkoessani, ellei niistä olisi ihan ehtaa kuvatodistetta olemassa. Blogin aloittamisen jälkeen niitä wip-kuvia on tullut otettua myös olan takaa, joita on mukava ihmetellä myös näin jälkikäteen.
Omat lempicossini joka vuodelta 2012 alkaen tähän vuoteen! |
Kymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon ja reflektoin usein nuorempana tehtyjä valintoja näin vanhemmalla iällä, kun näkökulmia ja taitoa on kerääntynyt vuosien varrella. Tässä postauksessa tulen käsittelemään ja kertomaan näistä valinnoista, eli pitkä muistelupostaus tiedossa!
Kymmennen cosplayvuoden kunniaksi kerron 5 asiaa, jotka tahtoisin sanoa vasta cosplayn aloittaneelle itselleni:
1. Älä sokeasti mene sen mukaan, mitä muut sanovat
ämä on melkoinen klisee, mutta pohjustan vähän: aloin seuraamaan cosplayblogeja vuoden 2013 tietämillä, eli melkeinpä heti harrastuksen alussa (2012 kesädesussa oli cosplaydebyyttini). Nuorena harrastajana sekä ihmisenä oikein imin itseeni Coolien ja Kokeneiden cossaajien mietteitä niin skeneä kohahduttavista puheenaiheista kuin cosplaysta itsestään; mitä materiaaleja kannatti suosia ja mitä välttää, miksi jokaisen itseäänkunnioittavan cossaajan tulisi tehdä asiat tavalla X eikä Y jne.
Esimerkiksi sellaista puhetta oli joltain suunnilta, että perus puuvillan käyttö cosseissa on noloa ja miksei cossaajat tajua käyttää muita materiaaleja. Koska en teininä oikein tiennyt mitään eri materiaaleista, oli tämän seurauksena puuvillan tilalla puvuissani hetkellisesti mm. trikoota, samettia ja sifonkia. Nämä kaikki ovat oikein hyviä materiaaleja, mutta ei ihan sopivia niihin pukuihin, joihin niitä käytin. Harmittaa jälkikäteen katsoa ihan alkupään pukuja, kun olen hiihtänyt ties missä samettihousuissa ja trikoomekoissa menemään osaamatta edes käsitellä kyseisiä materiaaleja, ja tämä vain siksi että jotkut netissä sanoi että puuvillaa ei muka saisi käyttää. Kai sitä tuli ajateltua, että muut cossaajat tuomitsee ne omat puuvillapuvut jossain conissa, jos en nyt vaihda äkkiä johonkin toiseen materiaaliin :D
Rita-cossi on tehty lähes kokonaan trikoosta, vaikka jokin muu materiaali olisi ollut 100x parempi |
Vaikka koen oppineeni hurjasti näiden blogien avulla eri tekniikoita ja tapoja tehdä cosseja, otin turhan kirjaimellisesti erilaiset vinkit ja muut jotka olivat kohdennettu kenties jo vähän kokeneemmille pukuilijoille tai sanojalle itselleen. Monet blogit olivat muutenkin vain väylä näyttää yhden ihmisen tapaa harrastaa ja tehdä asioita, eikä tarkoituksena ollut välttämättä edes olla mikään ohjenuora kaikille muillekin.
2. Opettele perusteet, sitten vasta soveltaminen
Oma ompelutaustani on tosiaan sellainen, että en ennen cosplayharrastusta ollut ommellut juuri mitään koulun käsityötuntien ulkopuolella, enkä tykännyt siitä yhtään. Perheessäni ei myöskään ollut ompelutaitoisia tyyppejä, joten olin aika pitkälti omillani harrastuksen alussa. Ensimmäinen itseommeltu vaatteeni olikin housut, mietin edelleen että mitä hittoa oikein ajattelin kun olisin voinut tehdä vaikka t-paidan tai hameen. Muistan vieläkin kun ihmettelin äidin kanssa housupalojen ompelujärjestystä ja taisin ommella kappaleet jollain tasolla vielä väärin päin. En myöskään seurannut mitään ohjeita :D
Blogipostauksen saanut Kirari esim. oli näin jälkikäteen ajateltuna liian haastava silloiselle taitotasolle |
Samanlainen asenne jatkui myös cossien kanssa, kun ihan liian haastavat puvut päätyivät cossilistalle ja lopputulos olikin vähän sen näköinen että perusteet ei ole ihan kunnossa. Vaikka arvostan sitä että rohkeasti ja ennakkoluulottomasti hyppäsin kohti haasteita, olisi perusteiden opettelulla vältytty turhalta rahanmenolta sekä raivareilta kun cossinteko ei sujukaan odotusten mukaisesti.
3. Tee ensin proto
Vähän liittyen edelliseen pointtiin, olisi hyvä jos olisin tajunnut protojen teon tärkeyden jo aiemmin. Mielestäni näin jopa aikoinaan blogeissa kun tyypit postailivat hassuista kankaista tehtyä protoja, mutta en jotenkin tajunnut että pystyisin tekemään sellaisia itse. Tai sitten en vain jaksanut. Meillä kotona oli vieläpä melkoinen kasa vanhoja lakanoita, joten erillisiä protomateriaaleja ei olisi edes tarvinnut ostaa. Ehkä tämä liittyy myös siihen puuvillakammoon cosplaypuvuissa, tai siihen kun lakanakankaasta tehtyjä cosseja muisteltiin blogipostauksissa kauhulla.
En ollut aiemmin tehnyt haalaria, joten Kyokon kohdalla luonnollisesti lähdin leikkaamaan kaavoja suoraan oikeasta kankaasta ilman protovaihetta |
4. Tutustu omaan vartalotyyppiin
Vasta näin vaatetusalan opintojen aikana olen sisäistänyt oman vartalotyyppini sekä tyypilliset kaavamuutokset siihen liittyen, kun lähdetään muokkaamaan valmiskaavoja. Tosi monet cossit ovat näyttääneet hassuilta kun en ole osannut sijoittaa väärässä paikassa olevaa väljyyttä oikeaan kohtaan ja todennut vain olevani laihdutuksen tarpeessa kun puku kiristääkin jostain kohtaa. Vartalotyypin tiedostaminen ja sen mukaan toimiminen kaavoituksessa olisi auttanut myös silloisen kamppailemisen oman kehonkuvan kanssa.
Tässä Harukassa olisi pitänyt olla paaaaaljon enemmän tilaa rinnan kohdalla....... |
5. Tutki, miten vaatteet oikeasti toimivat
Vaikka animessa hahmoilla saattaa olla mitä ihmeellisimpiä viritelmiä päällään, todella monet vaatteet niissäkin perustuvat kuitenkin oikeisiin vaatteisiin ja saaneet inspiraatiota jostain oikean elämän puvusta, esimerkiksi koulupuvut ja historiallisissa sarjoissa olevat mekot. Nuorempana tuli seurattua suoraan sitä 2D-kuvaa ja sen takia monet puvut näyttivätkin "lättänältä", kun en hahmottanut että vastaava oikean elämän vaate koostuukin useammasta eri kerroksesta, jotka animessa näkyvät vain jonain yhtenä viivana.
Kanon-cossissa ei ollut mitään vuorikankaita tms, vaikka sellaiset olisivat tuoneet autenttisuutta ja ryhdikkyyttä |
Toki sekin on vain yksi tapa tehdä pukuja, jokainen tekee kuitenkin oman päätöksensä sen suhteen haluaako cossinsa olevan enemmän "kuin oikeassa elämässä" vai tekeekö täsmälleen niin kuin reffikuva näyttää. Se onkin parasta cosplayssa, kun jokainen saa harrastaa juuri sillä tavalla mikä itselle sopii! Näin vanhemmalla iällä olen tosin itse hyvin vahvasti mennyt siihen suuntaan, että tahdon pukuni muistuttavan mahdollisimman paljon vastaavaa oikeassa elämässä olevaa vaatetta, koska se tuo pukuun kivaa elävyyttä eikä näytä niin paljoa vain roolivaatteelta.
Tahdon puvussani olla kyseinen hahmo, en vain minä itse hahmon vastaava asu päällä ja samaan pyrin myös silloin nuorempana, jonka takia tietynlainen elävyys vaatekerrosten välillä olisi tuonut entistä enemmän sen fiiliksen, mitä hain jo silloin.
Siinä olivatkin kaikki mielen päällä olleet asiat! Toki näin jälkikäteen voi aina jälkiviisaana todeta, että miten olisi tai ei olisi kannattanut tehdä. Sitä tulee toki myös toimittua aina silloisten olosuhteiden mukaan, kuten tässä tapauksessa kun lähipiirissä ei ollut ompelutaitoisia, vaikutti melkoisesti siihen omaankin kehitykseen harrastuksen alkutaipaleella.
Toivottavasti into cosplayharrastuksen parissa jatkuu seuraavatkin 10 vuotta!
Ensi kertaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti