perjantai 21. heinäkuuta 2023

Kisaaminen < 3 Kuopio

Olen viime vuosina valikoinut tarkkaan, mihin tapahtumiin aion mennä, sillä tässä vaiheessa harrastusvuosia jotkin conit eivät tarjoa itselleni oikein enempää kuin kavereiden kanssa hengailua, jota voin ja teenkin vapaa-ajalla conien ulkopuolella. Nekocon oli 2019 oikein mukava tapahtuma, mutta pelkästään hengailuun ihan liian kaukana ja tästä syystä viime vuoden tapahtuma jäikin välistä. 

Sain kuitenkin pitkästä aikaa idean pukukisaamisesta ja Nekocon tuntui sopivalta tapahtumalta tällaiselle toiminnalle. En alun perin tehnyt Katarinaa kisamielessä, mutta saamieni kommenttien perusteella tuntui, että voisin hänet viedä kisalavoille ja katsoa, mihin se riittää. 
Koska tein pukua viime vuonna vähän sellaisella "ei ole niin tarkkaa onko 100 % reffinmukainen"-mentaliteetilla, vaati puku hieman muutoksia ja jotkin osat piti tehdä kokonaan uusiksi, jotta ne vastaisivat referenssikuvaa ja puku olisi täten "kisakuntoinen".

Etukäteen jännitin hieman, saisinko puvun kuljetettua kunnolla Kuopioon asti, kun olin yksin liikenteessä ja vielä junalla. Asuun kuuluu paljon erilaisia kerroksia ja osia sekä isoin murheenkryyni oli vannehame, joka ei lopulta mahtunut matkalaukkuun edes kokonaan sisälle. 
Selvisin kuitenkin kunnialla perille ja conia edeltävänä iltana silitin ja ehostin cossin kuntoon kisapäivää varten. Hauskasti hotelliin sisäänkirjautuessa respa ehti ottaa nimeni ja heti kysyi, että "olitkos johonkin tapahtumaan menossa viikonloppuna ;)" ja toivotti lopuksi "hyviä bileitä" :D 

Tämän näköisenä painelin hotellille, menossa mukana myös laukusta törröttävä vannehame

Pohdin ihan loppuun asti, pukisinko cossin päälle jo hotellilla vai vasta tapahtumapaikalla. Tykkään pukeutua omassa rauhassa ilman hälinää ja cossi oli jo valmiiksi silitetty, mutta joidenkin osien pukemista helpottaisi jonkun toisen apu. Mukavuudenhaluisena vierastin myös ajatusta siitä, että joutuisin kävelemään kaikkien pällisteltävänä hotellilta keskustan läpi coniin.

Päätin kuitenkin pukea koko asun päälle jo valmiiksi, sillä cossi olisi todennäköisesti mennyt uudestaan ryttyyn kuljetuksessa ja olisin joutunut ottamaan matkalaukun mukaan tapahtumapaikalle. Huoneessani ilmastointi oli sen verran lujalla, että ulos astuessa kuumuus suorastaan yllätti ja kaduin hetken sitä, miten huonosti monikerroksinen päästä varpaisiin peittävä pukuni sopikaan heinäkuiseen tapahtumaan. Lämpöön tottui kuitenkin yllättävän nopeasti ja olin onneksi älynnyt napata viuhkan mukaan matkaan. Matkan aikana joku lapsi huusi kadun toiselta puolelta KUNINGATAR ja osoitti mua :D 

Tiesin etukäteen että pari kaveriani oli kisaamassa, mutta paikalle saapuessa huomasin, että melkein puolet backstagen porukasta (kisaajien lisäksi) olivat jollain tavalla tuttuja ja lauantai menikin kokonaisuudessaan lähes täysin backstagella hengaillessa. Kanssani kokeneiden sarjassa kisaamassa olivat mm. Janskuvaan, Sparklerin ja Riria, myös Pincyuu oli messissä väliaikaohjelmassa. 

Kisapäivä sujui sutjakkaasti vailla sen kummempia ongelmia tai säätämistä kuumuudesta huolimatta. Musiikkikeskuksen backstage oli myös tuttu vuoden 2019 Nekoconista, jossa olin töissä silloisessa cosplaytiimissä.
Olen kuitenkin itse kisannut viimeksi 4 vuotta sitten ja ajattelin, että tuomaroinnissa osaisin kertoa asustani selkeästi ja järjestelmällisesti ilman sen kummempia miettimisiä. Asusta kertominen menikin sitten siihen, että aloin kertomaan cossista ylhäältä alaspäin hiuskoristeista aina saappaisiin asti kuten olin ajatellut, mutta puolessavälissä tajusin, että olin kertonut vain ulkoisista ominaisuuksista enkä yhtään kiinnitysmekanismeista tai kerroksista :D
Hätäisesti vilauttelin tuomaristolle strategisesti sijoiteltua hakasia sekä neppareita ennen tuomarointiajan päättymistä. Sain kuitenkin olennaiset asiat mielestäni sanottua ja tuomaroinnista jäi hyvä fiilis. 

Heti tuomaroinnin jälkeen olikin näppärästi kisaajakuvien otto ja kuvauspiste sijaitsi myös backstagella. Oli kiva, kun jokaisesta kisaajasta otettiin oletuksena sekä edestä että takaa kuvia! Meikkini tosin taisivat hävisivät kuvista lähes olemattomiin :D 
Kuvat otti Aleathan, assarina toimi Jansutti




Loppuaika menikin sitten bäkkärillä kavereiden kanssa jutellessa, noin puoli tuntia ennen kisan alkua kaikki alkoivat vähän hyppiä seinillä, kun halusi vaan jo lavalle kaiken odottelun jälkeen. Oli hauska, kun myös cosplaykisassa oli otettu conin nostalgiateema huomioon ja alkuvideona pyöri potpurina klassikkoanimeiden tunnareita videoineen. Näin videomateriaalia tästä vasta jälkikäteen ja backstagelle kuuluivat vain äänet, joten luulimme hetken että jonkun kännykkä soi :D 
Taustamusiikkina omalla kohdallani lavalla soi Cha Cha Cha, jee!

Lavakuva! Jalkani katoavat johonkin pimeyteen
Kuva: Mikael Peltomaa

Kokeneiden sarjan kisaajat
Kuva: Jasu

Sitten palkintojenjakoon. Voi kääk ;____;!!! Allekirjoittanut pokasi itselleen kakkossijan, enkä voisi olla iloisempi tästä kunniasta. Kisa oli todella kovatasoinen ja oli vaikea sanoa ennakkoon, ketkä sijoittuu ja missä järjestyksessä. Monessa asussa oli paljon erilaisia pointteja, jotka olisivat omaan silmääni voineet tuoda sijoituksen. Uskoin omiin mahdollisuuksiini kärkikahinoiden suhteen, mutta oli tosiaan vaikea sanoa ennakkoon, mitä tuomarit loppupelissä painottaisivat.

Sijoittuneet ja kunniamaininta
Kuva: Jasu

Esimerkiksi kisan voittaneen Ririan asu oli designin puolesta hyvin simppeli punainen mekko, mutta olin itsekin nähnyt kaikki ne kerrokset sekä ratkaisut puvun sisäpuolella. Kaikessa yksinkertaisuudessaan asu oli toteutettu kauniisti ja siluetti oli saavutettu juuri niinkuin referenssikuvassa oli, enkä tästä syystä ollut oikeastaan yllättynyt, kun voittaja julkistettiin. 
Olen siis erittäin tyytyväinen hopeaan ja sijoittuminen ylipäätään boostasi itsetuntoani cossaajana raketin lailla! En olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että sijoittuisin nimenomaan kokeiden pukukisassa. 

Olin niin innoissani että kuvakin vähän tärähti :D 

Halusin ehdottomasti käydä hakemassa palautetta puvustani, vaikka olin tietoinen sen ongelmakohdista. Palautteessa käytiin hyvää keskustelua esim. siitä, miten paljon cossin osia haluaa muokata vastaamaan reffiä jos aikoo kyseistä osaa käyttää myös toisessa cossissa. Omalla kohdallani tällainen osa oli cossini kengät, joissa osan reffikuvista mukaan kuuluisi olla nauhoitus. Käytän kenkiä myös yhdessä toisessa cossissani ilman nauhoja, joten päätin tästä syystä tietoisesti jättää nauhat laittamatta eikä osassa reffejä nauhoja tosiaan edes ollut. 
Lisäksi tuomarit suorastaan hukuttivat cossini kehuihin, mistä tuli hirveän hyvä mieli <3 Kehuja saivat mm. siistit tikkaukset kanttinauhoissa, kohdilleen osuvat saumat sekä siluetin muotoilu omaan vartalotyyppiin nähden. Yhdellä tuomarilla luki myös "hyvä logistiikka" viitaten rakenteisiin ja siihen, millä tavoin osat ovat asussa kiinnitetty. Kyseinen termi menee ehdottomasti myös omaan käyttöön :D 
Ylipäätään tuomaroinnista jäi tosi hyvä kokemus kaikkiaan, kauhulla muistelen edelleen erään Mimiconin palautetta kisacossista ja lopputulos oli se, että käytin kyseistä cossia vain tuossa kisassa (vaikka muuten käytän vähintään kolme kertaa jokaista pukuani). 

Kisaajan näkökulmasta kisat olivat hyvin järjestetty ja meininki oli lauantaina todella hyvä sekä rento! Kisaa koskeva tiedonkulku ennen tapahtumaa sekä conin aikana pelasi hyvin, pääsin myös sunnuntaina nappaamaan bäkkärille jääneen numerolappuseni vaikka viestittelin vastaavan kanssa melko myöhään asiasta.
Kiitos Megurinemagnet hyvin järjestetystä kisasta! <3 

Cossi lensi sängylle hyvin pian kisapäivän jälkeen

Sunnuntain olinkin varannut täysin conissa pyörimiseen ja kavereiden näkemiseen, lisäksi kunniavieras Seppo Pääkkösen ohjelma kiinnosti kovasti. Jännitin etukäteen, millainen mahdollinen kaaos syntyy kun kyseisen ohjelman paikkaliput tulivat fyysisesti jakoon infolle samaan aikaan, kun ovet vasta aukesivat kävijöille. Pääsin onneksi infolle hakemaan lippuni sen kummempia jonottamatta, mutta annoin Nekoconille jo palautetta jatkoa ajatellen lippujen porrastuksesta suhteessa ovien avaamiseen. Olisi nimittäin voinut mennä melkoseksi selvittelyksi, jos kyseessä olisi ollut yhtään tunnetumpi tai koko conin kävijäkuntaa kiinnostanut kunniavieras. Mahdollisesti liput olisivat voineet tulla jakoon sähköisesti kuten osa Nekoconin muusta ohjelmasta. 

Sunnuntain cossi!

Ohjelma oli viihdyttävä ja oli mukavaa, kun ohjelman alussa näytettiin lyhyt kooste Pääkkösen tunnetuimmista roolisuorituksista videoineen. Tunnelmaa omalta osaltani tosin laski vähän sen, että ainakin itselleni tuli sellainen kuva hänestä, että dubbaushommat ei ole vuosiin oikein kiinnostaneet eikä hän oikein pidä siitä verrattuna vaikka lavalla näyttelemiseen. Ohjelman loppupuolella pohjavire muuttui kuitenkin vähän positiivisemmaksi. Pääkkösen tapauksessa tunnetummat roolit olivat jo melkein 30 vuoden takaa, joten ei ihme, ettei sellasia edes oikein muista jos ei ole samantyylistä hommaa tehnyt moneen vuoteen ylipäätään (koska se rasittaa nykyään liikaa ääntä). 

Yleisökysymykset kerättiin paikan päällä suoraan mikkiä kierrättämällä ja on hyvin todennäköistä, että kysymyksien joukosta nousee jotain erikoista/vaivaannuttavaa, kun niitä ei voi kuratoida etukäteen. Nytkin osa kysymyksistä oli ihan relevantteja ja kiinnostavia, mutta osa kyseli jotain todella spesifiä joka ei tuntunut kiinnostavan muita kuin kysyjää itseään. Mielestäni yleisökysymykset olisi voinut kerätä etukäteen esimerkiksi sähköpostilla ja/tai Instagram- toryssa ja valikoida niistä sellaisia, joita on ehdotettu eniten. Tällainen formaatti on muistaakseni ollut Popculteissa käytössä ja laitoinkin tästä jo palautetta tapahtumalle.

Taidekujan uusi sijainti oli mielestäni erittäin hyvä aiempien vuosien tunkkaiseen, ikkunattomaan alakerran pikkuhuoneeseen verrattuna. Vaikka kuja sijaitsi nyt eri rakennuksessa kuin muu con, kyseinen paikka oli käytännössä kadun toisella puolella enkä kokenut sinne menemistä mitenkään ylitsepääsemättömäksi. Heinäkuun helteillä oli ihan mukavaa käväistä välillä ulkona piipahtamassa haukkaamassa happea. Ostin jopa piiitkästä aikaa taidekujalta printin! En jotenkin osa laittaa niitä mihinkään niin useimmiten jää ostamatta, mutta nyt oli niin hienoja tarjolla että tarttui sellaisia mukaan. 

Coniloot

Muuten Nekocon oli järjestelyineen sellainen tosi perus, omasta mielestäni ihan toimiva kuten aiempina vuosina (kävin Animeconeissa muutaman kerran samassa talossa). En pelkästään kävijänä lähtisi, mutta kun on jotain kunnon ohjelmaa ja tekemistä tiedossa niin viihdyn tapahtumassa hyvin. 

Pitkän matkan vuoksi olin suosiolla ottanut maanantain vapaaksi matkailua varten ja läksin silloin takaisin pk-seutua kohti, juna-asemalla kaksi nuorta kommentoi ohi mennessään että "hey, that's one of the cosplay winners!" ja tämä huvitti suunnattomasti, sillä jättimäinen pokaalini tosiaan törrötti laukusta osittain ulkona :D 

Huge pokaali

Sellainen Nekocon tällä kertaa! Nyt kesällä onkin kaikenlaista postattavaa tiedossa, kun Desun ja Nekon lisäksi on jälleen photoshoottailua Meriharjussa sekä elokuussa Assyt, joissa olen tällä kertaa tuomaroimassa.

Ensi kertaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti