sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Cosplayvuosi 2023 recap

Hellurei! (´ 7 `)/ ✩°

Vuosi alkaa jälleen olemaan lopuillaan ja näin jälkikäteen mietittynä tämä on ollut kyllä ehdottomasti tapahtumarikkain ja monipuolisin conivuosi tähän mennessä:

Desucon Frostbite: Cosplay-ylikuutti
Mini-Kibecon: PKSC yhdistyspöytä
Desucon: Esityskisa (3. sija)
Nekocon: Pukukisa (2. sija)
Meriharju: Järjestäjä
Assebly Summer: Tuomari
Tracon: Taidekuja & photoshoot-tuomari
Shumicon: Cosplayvastaava
Cosvision: Pukukisa (2.sija)

Tiivistettynä kisasin ensimmäistä kertaa pandemian jälkeen sekä esitys- että pukukisassa ja sijoituin kummassakin, samaten myös yllättäen hall-kisaan osallistuminen sekä siellä sijoittuminen. Tuomaroin piitkästä aikaa pukukisaa ja tuomaroin ensimmäistä kertaa myös esityksiä sekä photoshoot-kisassa. Olin ensimmäistä kertaa myös cosplayvastaavana. 

2023 voitetut palkinnot!    

Tämä oli myös ensimmäinen vuosi cosplayharrastukseni aikana, kun en tehnyt/saanut valmiiksi yhtäkään uutta pukua. Tämä osaltaan harmittaa todella paljon, mutta toisaalta olen päässyt kyllä puuhailemaan cossien kanssa noin muuten, kun väsäsin Desun esitystä varten quick change-cossin ja tein joitakin osia uusiksi Katarinaan ja Prinsessa-cossiin. Erityisesti Prinsessan kunostaminen puettavaan kuntoon lämmitti sydäntä, sillä en ole voinut käyttää pukua ollenkaan huonon istuvuuden vuoksi parin viime vuoden aikana. Tuntuu melkein siltä, että olisin saanut uuden cossin kaappiin!

Tämän lisäksi olen kyllä työstänyt myös uutta pukua, mutta en kerennyt saada sitä valmiiksi tämän vuoden puolella. Frostiin sitte!

Kuva: Jenni Suominen

Pääsin tänä vuonna toteuttamaan Assyilla pitkäaikaisen haaveeni puku- sekä esitystuomaroinnista ja kokemus oli tosi hauska ja opettavainen! Toivottavasti pääsen tekemään tätäkin hommaa lisää tulevaisuudessa.

Kuva: Nyymix

Traconissa olin photoshoot-tuomaroimassa ensimmäistä kertaa ja kokemus oli todella opettavainen mm. cosplayvastaavuuden näkökulmasta, kun omassa kisassani oli myös photoshoot-kilpailuja. 

Traconin cosplaybäkkärin tyypit! 
Kuva: Nyymix

Tänä vuonna eräänlainen tavoitteeni olla cosplayvastaavana toteutui Shumiconissa! Olen tehnyt paljon hommia backstagen puolella usean vuoden ajan eri tapahtumissa, mutta vastaavan saappaissa oleminen yllätti työmäärällään huolimatta siitä, että kyseessä olikin pienehkön tapahtuman cossikisan järjestäminen. Toisaalta halusin tästä huolimatta tarjota monipuolisesti ohjelmaa (5 eri kisaa ja kaksi väliaikaohjelmaa) sekä laadukkaat ja kiinnostavat palkinnot (useita sponsoreita ja ruusukeidea), jonka vuoksi työmäärä tuntui vain paisuvan. Ja kun asioita järjestetään ensimmäistä kertaa, pohjatyötä on myös paljon enemmän tehtävänä kuin jo pitkään rullanneilla tapahtumilla. 

Tämän vuoden kaikki kisa- sekä tuomarointikokemukset olivat älyttömän hyvä pohja tälle hommalle, sillä vaikka paperilla osaakin tehdä aikatauluja ja kouluttaa työvoimaa, on ihan eri asia kertoa ja tehdä näitä asioita oman tuoreen kokemuksen pohjalta. 

Shumiconin conitea! 
Kuva: @Nyymix

Olen myös blogin puolella tehnyt ennätyksiä, sillä olen tänä vuonna naputellut eniten postauksia per vuosi sekä ehdottomasti luetuin postaukseni on myös tältä vuodelta! Tämä on 16. kirjoitukseni tänä vuonna, aiemmpi ennätys on ollut 13 postausta vuonna 2016. Normaalisti on ollut 7-10 postausta vuodessa, riippuen kuinka monta cossia olen tehnyt ja kuinka monesta tapahtumasta olen kirjoittanut.

Kaikkien aikojen luetuin postaukseni on keväällä kirjoittamani tajunnanvirtaus coniskenen nykytilanteesta, jota on luettu peräti 878 kertaa! Aikoinaan monella muulla tämä on ollut varmaan peruslukema, mutta näin blogien hautausmaan aikana luku on ihan käsittämätön (normaalisti postauksissani on 40-70 näyttökertaa riippuen aiheesta).
Kyseessä oli myös ensimmäinen oikea mielipidekirjoitukseni täällä, aiemmin olen kirjoitellut lähinnä puvun teosta sekä coniraportteja. Postaus lähti leviämään paljon laajemmalle yleisölle kuin olin sen alun perin tarkoittanut, mutta tästä ei onneksi seurannut sen kummempaa kuin se, että postaukseen itsessään tuli kommentteja sekä postaukseni sisältöä kiiteltiin eri alustoilla jakamisen lisäksi. 

Kaiken tämän lisäksi taidekujailin myös Traconissa, joka oli kyllä hyvin kiinnostava ja erilainen kokemus verrattuna työvoimana tai kävijänä olemiseen! Kujailu kiinnostaa edelleen (ja kangasvarastot ovat paisuneet rusettien takia...:D) mutta se söi sen verran aikaa mm. cossien tekemiseltä, että pitää pohtia ja aikatauluttaa tarkkaan seuraava mahdollinen kujailukerta. 

Mainitsin vuosi sitten vuoden viimeisessä postauksessa, että haluaisin vuonna 2023 kisata enemmän ja niin pääsin onneksi tekemään. Olen kisannut paljon vuosia sitten, mutta tuolloin innostus lopahti kun oma taitotaso ei tuntunut riittävän sijoituksille. Tämä vuosi on osoittanut toisin ja olen todella kiitollinen kaikille tuomareille, jotka ovat nähneet visioni niin esitysten kuin pukujen osalta!
Ensi vuodelle on herännyt jo ajatuksia vähän isompaan kisaan osallistumisesta, mikä yhtä aikaa innostaa mutta jännittää myös ihan todella paljon. 

Nähdään Frostissa! (´ 7 `)/ ✩°

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti